Steve Parsons/Pool via REUTERS
StoryEditor

"Najväčšia nočná mora". Kvôli Meghan bude možno kráľovská rodina platiť dane aj v USA

22.11.2018, 10:21
Americký daňový úrad skúma, či vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu nemusia v USA zdaniť časť svojho bohatstva.

Keď si princ Harry v máji tohto roku bral za ženu herečku amerického pôvodu Meghan Markleovú, málokto v záplave kvetov pomyslel na otázku daní. Pretože je vojvodkyňa stále americkou občiankou, bude musieť platiť dane v USA. Úrady tak budú môcť nahliadnuť aj do zdrojov samotnej kráľovskej rodiny.

"Sme svedkami najväčšieho odhalenia finančnej situácie (britskej) kráľovskej rodiny. Nič takéto sa doteraz neodohralo," uviedli pre britský denník Express poradcovia kráľovskej rodiny k faktu, že nová členka kráľovskej rodiny Meghan Markleová podlieha ako americká občianka povinnosti priznať príjmy v USA a podľa amerických zákonov je nútená ukázať aj príjmy kráľovskej rodiny, s ktorou žije.

Miliónové majetky

"Je to najhoršia nočná mora kráľovského paláca," dodali poradcovia.

Podľa informácií britských médií totiž americký daňový úrad skúma, či vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu nemusia v USA zdaniť časť svojho bohatstva.

Kvôli uzavretiu manželského zväzku sa môžu americké úrady zaoberať nielen bohatstvom samotnej herečky, ktoré sa podľa odhadov šplhá v prepočte až do výšky 4,4 milióna eur, ale aj súkromnými zdrojmi princa Harryho, ktorý ročne získava v prepočte 337-tisíc eur.

Uvidí americký úrad kráľovské bohatstvo?

Objavila sa však aj možnosť, že by Američania mohli skúmať aj majetok celej kráľovskej rodiny. Podľa amerického finančného úradu býva totiž na amerických občanov uvalená daň podľa "dostupných príjmov, bez ohľadu na to, či sú vo vašom vlastníctve". To znamená, že daň sa bude vypočítavať podľa toho, k akým príjmom má vojvodkyňa prístup.

Princ Harry, teda vojvoda zo Sussexu, získava peniaze z fondu kráľovnej a zosnulej princeznej Diany, v ktorom zdedil 20 miliónov libier, teda 22,5 milióna eur.

Kvôli tomu, že finančné zdroje má v správe Cornwallské vojvodstvo pod vedením princa Charlesa a časť zdrojov pochádza od kráľovnej, ktorá pár podporuje, môžu americké úrady požadovať detaily finančnej situácie Alžbety II., aj jej syna princa Charlesa.

Dary, prsteň a svadobné šaty

A nielen to. Zdaneniu v USA budú pravdepodobne podliehať aj dary, ktoré vojvodkyňa zo Sussexu dostala počas svadby, zásnubný prsteň či dokonca aj na mieru šité svadobné šaty. Americká vládna agentúra IRS, teda finančný úrad, bude dokonca skúmať aj to, kde manželský pár býva.

Buckinghamský palác už kvôli tomuto potenciálnemu problému vytvoril tím odborníkov na daňový systém USA, ktorý vojvodkyni pomôže s vyplnením daňového priznania. To musí odovzdať ako každý občan Spojených štátov do 17. apríla.

Meghan sa zatiaľ nemôže stať britskou občiankou. Na udelenie takéhoto štatútu si bude musieť počkať tri roky od svadby. Do tej doby bude v Británii na rodinné vízum.

01 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 02 - Modified: 2024-03-25 09:17:20 - Feat.: - Title: Princezná Kate po dlhom mlčaní konečne prehovorila. Z jej slov behá mráz po chrbte 03 - Modified: 2024-03-22 22:32:35 - Feat.: - Title: Britskej princeznej Kate želajú skoré uzdravenie aj Harry a Meghan 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Škándál v kráľovskej rodine: S photoshopom sa mala hrať samotná Kate. Upravená fotografia má až 18 chýb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:43