Reuters
StoryEditor

Babiš je v konflikte záujmov a porušuje pravidlá EÚ, píše sa v uniknutej správe

01.12.2018, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Aktuálne obvinenie sa týka európskych dotácií vyplatených tento rok impériu Agrofert.

Právnici Európskej komisie (EK) podozrievajú českého premiéra Andreja Babiša z konfliktu záujmov a porušenia pravidiel Európskej únie. Píše to britský denník The Guardian a francúzsky denník Le Monde s odvolaním na uniknutú správu právnej služby komisie.

Predmetom vyšetrovania sú dotácie udelené firmám holdingu Agrofert. Babiš označil analýzu EÚ za klamstvá.

Podľa Guardianu českí daňoví poplatníci čelia hrozbe, že budú musieť uhradiť aspoň časť z 82 miliónov eur, ktoré boli Agrofertu vyplatené v tomto roku. Konečný účet by údajne mohol byť oveľa vyšší.

Desiatky miliónov na dotáciách

Aktuálne obvinenie sa týka európskych dotácií vyplatených tento rok impériu Agrofert, čo je konglomerát 230 poľnohospodárskych, potravinárskych a chemických firiem, píše The Guardian. Podľa denníka to ešte zvýši tlak na Babiša, ktorý čelí takisto obvineniu zo zneužívania úniových dotácií.

Podľa právneho posudku, z ktorého denník cituje, je Babiš v situácii, ktorú možno označiť za konflikt záujmov, pretože verejní činitelia a politici by nemali čerpať z fondov únie, ktoré kontrolujú.

Úradníci Európskej komisie údajne vyšetrujú aj desiatky miliónov ďalších dotácií udelených Agrofertu od roku 2013. Komisia, ktorá dohliada na udeľovanie dotácií poľnohospodárom a chudobnejším regiónom, začala vyšetrovať Agrofert po tvrdení protikorupčných aktivistov, že majú dôkazy o tom, že Babiš je naďalej vlastníkom Agrofertu a príjemcom súvisiacich výhod, čo je v rozpore s českým i právom EÚ, podotýka The Guardian.

Právnici EK podľa denníkov The Guardian a Le Monde skúmali, či Babiš porušil predpis z tohto roku týkajúci sa európskych fondov. Ich právny názor však naznačuje, že Babiš možno bol v konflikte záujmov už ako minister financií podľa starších finančných pravidiel EÚ.

Belgický europoslanec za Zelených a člen výboru pre kontrolu rozpočtu Bart Staes povedal, že Babiš by sa mal buď oslobodiť od všetkých väzieb na Agrofert, alebo odstúpiť. "Teraz nastal čas, aby komisia konala," cituje The Guardian politika, ktorý pôsobí vo výbore pre kontrolu rozpočtu 19 rokov a tvrdí, že podobný prípad, ktorý by sa týkal vrcholného politika krajiny EÚ, ešte nezažil.

Babiš: je to šírenie nezmyslov

Babiš v e-maile zaslanom britskému denníku označil analýzu EÚ za klamstvá a obvinil protikorupčnú organizáciu Transparency International, ktorá v Európskej komisie podala príslušný podnet, zo "šírenia nezmyslov".

V piatok mestský úrad v Černošiciach začal správne konanie s Babišom pre podozrenie zo spáchania priestupku proti českému zákonu o konflikte záujmov.

Babiš podľa informácií na webových stránkach radnice čelí podozreniu, že stále ovláda médiá spadajúce predtým pod Agrofert. Súčasťou médií je aj vydavateľ Hospodárskych novín, Mafra Slovakia.

Podnet odoslala v auguste na černošický úrad Transparency International ČR. Podľa nej Babiš ovláda holding Agrofert aj po prevedení do zverenských fondov a vlastníctvom médií porušuje zákon.

Podľa denníka Le Monde právny servis Európskej komisie vypracoval svoju správu z 19. novembra v reakcii na žiadosť Generálneho riaditeľstva EK pre regionálnu politiku (DG Regio), podľa ktorého Babiš zrejme sám ovláda dva trustové fondy, do ktorých previedol časti spoločností Agrofert a Agrofert Group.

V správe právnej služby Európskej komisie podľa denníka Le Monde stojí, že firmy spadajúce pod Agrofert Group čerpali v roku 2013 z európskych štrukturálnych fondov približne 42 miliónov eur a vlani 82 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 05 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:58