StoryEditor

Kvapka úspechu v mori hyperinflácie. Venezuelskej plastickej chirurgii sa darí

21.12.2018, 17:02
Autor:
redredČTKČTK
Mnohé Venezuelčanky, ktoré krajinu opustili pred rokmi kvôli kríze, sa teraz do vlasti vracajú kvôli liposukcii či zväčšeniu pŕs.

Zatiaľ čo značná časť venezuelskej ekonomiky v posledných rokoch kolabuje, jeden rezort zažíva boom. Je ním plastická chirurgia, kvôli ktorej prichádzajú do tejto juhoamerickej krajiny ročne tisícky žien, aby si v kolíske kráľovien krásy nechali vylepšiť postavu. Dôvodom je relatívne nízka cena.

Mnohé Venezuelčanky, ktoré krajinu opustili pred rokmi kvôli kríze, sa teraz do vlasti vracajú práve napríklad kvôli liposukcii či zväčšeniu pŕs, informuje server BBC Mundo.

Prichádzajú cudzinky

Podľa údajov Medzinárodnej spoločnosti pre estetickú plastickú chirurgiu (ISAPS) je Venezuela v prvej dvadsiatke krajín sveta s najväčším počtom vykonaných estetických plastických operácií. V roku 2014 bola dokonca ôsma na svete s asi 291-tisíckami takých operačných výkonov.

V posledných rokoch prichádzajú ženy napríklad z USA, Kolumbie či Panamy, uviedol Ramón Marín, jeden z venezuelských plastických chirurgov.

"Kým príliv miestnych pacientok sa v posledných mesiacoch výrazne znížil, cudzinky nás držia nad vodou," dodal.

Prekonávajú strach

Napríklad za zväčšenie poprsia zaplatí vo Venezuele žena asi dva až tri tisíc dolárov, inde v Amerike stojí takáto operácia podľa BBC osem až 15 tisíc dolárov.

"Bála som sa, ako to dopadne, ale výsledok je výborný," povedala BBC trochu prekvapene dvadsaťpäťročná Emilce Garcíaová z Panamy, ktorá v novembri prišla na liposukciu (odstránenie prebytočného tuku).

Cestu jej odporučili štyri kamarátky, ktoré si nechali vo Venezuele urobiť liposukciu brucha, zadku, stehien či odstrániť dvojitú bradu.

Nielen pre cudzinky

Prichádzajú však aj venezuelské emigrantky. "Nepáčila sa mi liposukcia, ako ju robili v Španielsku, ani modelácia pŕs," kritizovala španielských plastických chirurgov Venezuelčanka Yndira Ferrebusová, ktorá z vlasti utiekla pred 14 rokmi.

Teraz žije v španielskom Santanderi a už pred štyrmi rokmi si nechala zväčšiť prsia vo Venezuele. Vlani rovnakému doktorovi zaplatila za liposukciu.

Vo Venezuele je podľa BBC asi 600 registrovaných plastických chirurgov, celkom ich však v krajine odhadom pôsobí najmenej tisíc.

Podpredsedníčka venezuelskej spoločnosti pre plastickú chirurgiu Gladys Chowová odporúča, aby si ženy pred objednaním sa na skrášľujúcu operáciu presvedčili na stránkach tejto spoločnosti, či má doktor príslušné osvedčenie. Podľa Chowovej plastickí chirurgovia používajú najnovšie technológie.

Krásne Venezuelčanky

"Venezulská žena je veľmi krásna, veľa o seba stará a svoju krásu potom s pýchou ukazuje," zhodnotil svoje krajanky Jorge Emiro Palencia, ktorý jazdí do rodného Maracaiba raz mesačne vykonávať plastické operácie a teraz žije v argentínskej metropole Buenos Aires.

Pripomenul tak aj rekordný počet titulov kráľovien krásy, ktoré Venezuelčanky držia. V súťaži Miss World vedú spolu s Indiou historickú tabuľku, obe krajiny majú po šiestich tituloch. V zápolení Miss Universe sú Venezuelčanky so siedmimi víťazstvami druhé za USA.

Ekonomické ťažkosti Venezuely začali v roku 2014, kedy značne klesla cena ropy. Prezident Nicolás Maduro však aj naďalej pokračoval v hospodárskej politike svojho predchodcu Huga Cháveza.

V kombinácii s nepriaznivou ekonomickou situáciou a medzinárodnými sankciami sa tak krajina ocitla na pokraji kolapsu. V súčasnosti jej veľká časť trpí hladomorom a hyperinfláciou; mnoho jej občanov tiež emigruje do zahraničia.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:03