Mafra/ František Vlček
StoryEditor

Má byť najluxusnejším hotelom v okolí. Perla secesnej architektúry v Prahe mení majiteľa

09.01.2019, 15:06
Autor:
ČTKČTK
Hotel je teraz v rekonštrukcii, otvoriť má na konci budúceho roka.

Secesný hotel Európa v centre Prahy kúpil od spoločnosti Julius Meinl zakladateľ cestovnej kancelárie Exim Tours Ferid Nasr.

Chce z neho urobiť najluxusnejší hotel v strednej Európe. Informoval o tom server E15. Hotel je teraz v rekonštrukcii, otvoriť má na konci budúceho roka. Prevádzkovať ho bude celosvetový reťazec Marriott prostredníctvom svojej značky luxusných hotelov W Hotels.

"Investície do hotela Európa je pre mňa splnený sen. Súčasne som ale musel zabudnúť na ekonomickú stránku veci. Návratnosť investície bude tridsať rokov, možno aj viac," povedal portálu Nasr. Cenu transakcie ale ani jedna zo strán nezverejnila.

Julius Meinl kúpil hotel od miliardára Václava Skaly v roku 2016. Už pred tým sa začala pripravovať súčasná rekonštrukcia hotela a prístavba na dvore pamiatkovo chráneného objektu.

Najluxusnejší v okolí

Historické detaily budovy majú byť reštaurované. "Chcem, aby to bol najluxusnejší hotel v strednej Európe ako v dobe prvej republiky. Súčasne ale chcem, aby to bolo miesto, kam si dôjdete len tak na kávu," dodal Nasr.

Odborníci upozorňovali, že stavba bude náročná vzhľadom na relatívne malú stavebnú parcelu. Dopravný odbor Prahy 1 navyše nepovolil na Václavskom námestí umiestniť žeriav a odvoz zeminy tak môže podľa E15 trvať až trikrát dlhšie. Na Václavskom námestí nie sú práce zrejmé, všetko sa deje za historickým domom.

Prístup z Jindřišskej ulice je komplikovaný, kvôli intenzívnej verejnej doprave. Pri prerokúvaní stavby na príslušných úradoch pred niekoľkými rokmi v čase, keď hotel mal iného vlastníka, sa napríklad brala do úvahy úvaha, či sa nevrátia električky na Václavské námestie, čím by sa mohla obmedziť ich prevádzka na Jindřišskej.

Podobné nehnuteľnosti podľa realitných odborníkov na trhu príliš často nebývajú. "Je to unikátny, historicky veľmi cenná budova so zaujímavou históriou, ako stvorená pre luxusný hotel. Vo výhľade ďalších povolených hotelových investícií takého kalibru v najbližšej dobe nie je," povedal serveru Miroslav Linhart, partner v oddelení nehnuteľností poradenskej firmy Deloitte, ktorá sa na transakcii podieľala za Julius Meinl.

Prebudovaný v štýle secesie

Hotel Európa bol postavený v roku 1872 architektom Josefom Schulzom v novorenesančnom slohu. Po prestavbe v roku 1889 bol v rokoch 1903 až 1905 prebudovaný v štýle secesie.

Roku 1924 ho kúpil reštauratér Karel Šroubek, po ktorom potom niesol meno. Pred druhou svetovou vojnou v hoteli býval britský obchodník Nicholas Winton, ktorý odtiaľ riadil záchranu židovských detí pred nacizmom. V roku 1951 bol hotel znárodnený a premenovaný na Grand hotel Európa. Po roku 1989 bol reštituovaný a neskôr niekoľkokrát predaný.

01 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 02 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 03 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 04 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 05 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:36