Prvý bar ste otvorili v roku 2012. Čo tomu predchádzalo?
Podnikať sme začali spolu s Andrejom Vališom pred desiatimi rokmi. Prvé skúsenosti sme získali z rozvážania muštov po brnianskych kaviarňach. Išlo síce o brigádu a boli sme zamestnancami muštárne, princíp v tom bol však podnikateľský. Všetko sme si robili sami, a sami sme si našli aj našich odberateľov. Pomohlo nám to v tom, že sme sa dostali do kaviarenských kruhov. Neskôr sme prišli aj s vlastným produktom, Turbomoštom (pozn. autora, ide o zmes jablčného muštu, jablčnej pálenky a zmesi korenia). Chceli sme sa však posunúť ďalej, a tak sme otvorili stánok na vianočných trhoch. Za sebou už máme desiatu sezónu. S tým prišiel nejaký zlom. Zamestnávali sme aj iných ľudí a uvedomili sme si, že si vieme týmto spôsobom zarobiť peniaze.
Vyštudovali ste psychológiu a politológiu. Nie sú to príliš vzdialené odbory od toho, čo robíte dnes?
Ja si, naopak, myslím, že to štúdium s tým veľmi úzko súvisí. Psychológia je pri pozeraní sa na ľudí a vzťahy veľmi zásadná. Dennodenne používame veľa psychologických pojmov a prístupov a máme svojich interných koučov. Obzvlášť v gastronómii sú vzťahy veľmi dôležité. Práve psychologický základ sa mi preto veľmi hodil. Podobne je to aj s psychológiou. V prvom ročníku nás už učili, že najčastejším povolaním absolventa politológie nie je stať sa politickým analytikom, ale riaditeľom hypermarketu. Týka sa to teórie moci, ako presadiť nejakú myšlienku. Hovorím teda, že som vyštudoval presne to, čo robím, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá.
Začínali ste s muštom. Ak...
Zostáva vám 85% na dočítanie.