Podľa Vlachynského sa kokteily tak, ako sa pijú dnes, určite nikdy nepili. Svedčí o tomto, že 600 fliaš destilátov u nich nevydrží otvorených dlhšie než tri mesiace.ARCHÍV LIDI Z BARU
StoryEditor

Budúcnosť? Aj bary bez alkoholu

11.02.2019, 23:00
Jan Vlachynský sa podpísal pod rozmach barov v Brne, o expanzii na Slovensko však zatiaľ neuvažuje.

Prvý bar ste otvorili v roku 2012. Čo tomu predchádzalo?
Podnikať sme začali spolu s Andrejom Vališom pred desiatimi rokmi. Prvé skúsenosti sme získali z rozvážania muštov po brnianskych kaviarňach. Išlo síce o brigádu a boli sme zamestnancami muštárne, princíp v tom bol však podnikateľský. Všetko sme si robili sami, a sami sme si našli aj našich odberateľov. Pomohlo nám to v tom, že sme sa dostali do kaviarenských kruhov. Neskôr sme prišli aj s vlastným produktom, Turbomoštom (pozn. autora, ide o zmes jablčného muštu, jablčnej pálenky a zmesi korenia). Chceli sme sa však posunúť ďalej, a tak sme otvorili stánok na vianočných trhoch. Za sebou už máme desiatu sezónu. S tým prišiel nejaký zlom. Zamestnávali sme aj iných ľudí a uvedomili sme si, že si vieme týmto spôsobom zarobiť peniaze.


Vyštudovali ste psychológiu a politológiu. Nie sú to príliš vzdialené odbory od toho, čo robíte dnes?
Ja si, naopak, myslím, že to štúdium s tým veľmi úzko súvisí. Psychológia je pri pozeraní sa na ľudí a vzťahy veľmi zásadná. Dennodenne používame veľa psychologických pojmov a prístupov a máme svojich interných koučov. Obzvlášť v gastronómii sú vzťahy veľmi dôležité. Práve psychologický základ sa mi preto veľmi hodil. Podobne je to aj s psychológiou. V prvom ročníku nás už učili, že najčastejším povolaním absolventa politológie nie je stať sa politickým analytikom, ale riaditeľom hypermarketu. Týka sa to teórie moci, ako presadiť nejakú myšlienku. Hovorím teda, že som vyštudoval presne to, čo robím, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá.


Začínali ste s muštom. Ak...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-04 16:20:23 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia vstupuje do fintechu. Rozumieť jej začínajú aj Slováci, hoci ešte nie sme tam kde Singapur 02 - Modified: 2025-12-01 14:41:15 - Feat.: - Title: Kenská diplomatka pre HN: Afrika tvorí budúcnosť celej planéty. Hlavnou témou sa tu stáva produkcia potravín 03 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Nič sa nezmenilo. Gauneri a korupčníci ostali rovnakí a stále idú v tých svojich ušpinených igelitkách 04 - Modified: 2025-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Epidemiológ: Naposledy vírus mutoval tak, aby nakazil čo najviac ľudí, ale neusmrtil veľa svojich hostiteľov 05 - Modified: 2025-11-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Biznis vyjednávač: Nešliapem na ego. Ukazujem rešpekt, aj keď nesúhlasím, menej hovorím a počúvam
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. december 2025 11:02