TASR/AP
StoryEditor

Generálny štrajk v Belgicku: Doprava je v choase, spôsobené škody sa blížia k miliarde eur

13.02.2019, 10:53
Autor:
ČTKČTK
Podľa odhadov sa zrušenie letov v Belgicku dnes dotklo asi 50-tisíc až 80-tisíc cestujúcich.

Belgicko dnes ochromil jednodňový generálny štrajk, ktorý za zvýšenie miezd zvolali tri odborové zväzy. Na belgických letiskách od utorňajšieho večera nepristávajú, ani z nich neodlietajú pravidelné linky. Ochromená je verejná doprava i činnosť miestnych úradov, pôšt či obchodov a v obmedzenom režime fungujú aj nemocnice. Tiež železnice zrušili asi polovicu spojov, medzinárodná vlaková doprava však štrajkom príliš ovplyvnená nie je, uviedol dnes belgický denník Le Soir.

Letová prevádzka nad Belgickom dnes funguje len pre prelety, pre pristátia a odlety majú dnes výnimku len vládne, vojenské a núdzové lety, povedal agentúre AFP Dominique Dehaene, hovorca spoločnosti Skeyes, ktorá zabezpečuje riadenie letovej prevádzky nad Belgickom.

"Hoci terminál zostáva otvorený, láskavo žiadame cestujúcich, aby na letisko v stredu nechodili," informovalo vopred medzinárodné bruselské letisko, ktoré odbaví asi 650 letov denne. Tiež letisko v Charleroi, ktoré denne prijme a odbaví dve stovky letov, zrušilo všetky linky.

Podľa odhadu miestnych médií sa zrušenie letov v Belgicku dnes dotklo asi 50-tisíc až 80-tisíc cestujúcich. Niektoré spoločnosti odklonili dnešné lety do Bruselu a z neho inam, napríklad nemecká TUI fly ich preložila na najbližšie francúzske a holandské letiská.

Zrušili let z Bratislavy

Pre generálny štrajk v Belgicku bol zrušený stredajší odlet z Bratislavy do Bruselu-Charleroi a rovnako aj prílet na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave z belgickej metropoly. 

"Letecký dopravca Ryanair dnes zrušil z dôvodu generálneho štrajku verejných služieb v Belgicku odlet z Bratislavy do Bruselu-Charleroi o 7.00 h aj prílet z Bruselu-Charleroi do Bratislavy o 11.00 h," priblížila hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Letecká spoločnosť zároveň podľa jej slov e-mailom a textovou správou informovala cestujúcich o ďalších možnostiach – o možnosti vrátenia ceny za letenku, o možnosti zmeniť rezerváciu letu na najbližší voľný let, alebo na dostavenie sa do destinácie alternatívnou trasou.

Škody 929 miliónov eur

Chaos dnes panoval aj na železničných staniciach v Belgicku, rad spojov bol zrušený. Štrajk sa však príliš nedotkol medzinárodných spojov, bez obmedzenia fungujú napríklad linky spoločnosti Eurostar. Ochromená je dnes aj mestská verejná doprava, napríklad v Bruseli funguje len jedna linka metra. Tiež antverpský prístav funguje len asi zo 70 percent, uviedli miestne médiá.

Štrajk sa dotkol aj mnohých súkromných podnikov. Odborári od skorého rána blokujú niektoré podniky, na fotkách na sociálnych sieťach sú vidieť aj zátarasy z nákupných vozíkov pri obchodných centrách. Agentúra AFP uviedla, že v Gente boli pri blokádach zranení dvaja odborári pri zrážke s autom, polícia vodiča vozidla zadržala.

"Odborári sa musia vrátiť k rokovaciemu stolu, štrajkom sa nič nerieši," uviedol vo vyhlásení belgický premiér Charles Michel, ktorý zároveň poďakoval "tým, ktorí dnes pracujú".

Belgický minister hospodárstva Kris Peeters odhadol škody spôsobené dnešným štrajkom na 929 miliónov eur.

Posledný generálny štrajk sa v Belgicku konal v decembri 2014.

01 - Modified: 2022-05-05 19:57:02 - Feat.: - Title: Železný vojvoda Fernando Álvarez de Toledo: Krajinu čistil od kacírov tak, že si sám vyslúžil povesť diabla 02 - Modified: 2022-05-03 10:58:53 - Feat.: - Title: Dejiny štrajkov sa začali písať už v starovekom Egypte, ich rozmach priniesla priemyselná revolúcia 03 - Modified: 2022-04-30 13:12:58 - Feat.: - Title: Odborový zväz Kovo vyhlási generálny štrajk, ak vláda neakceptuje jeho návrhy 04 - Modified: 2022-04-15 18:25:06 - Feat.: - Title: Obavy z leteckej dane. Ako nové poplatky ovplyvnia Slovákov? (otázky a odpovede) 05 - Modified: 2022-04-11 10:54:48 - Feat.: - Title: Heger ocenil pomoc Belgičanov Ukrajine, tí zmrazili ruské aktíva za stovky miliárd
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:26