Reuters
StoryEditor

Cestujúci lietadlom chcel ušetriť a využil rezervačný trik. Lufthansa ho žaluje

14.02.2019, 14:01
Autor:
divdiv
Lufthansa sa súdi s cestujúcim kvôli letenke do "skrytého mesta".

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa žaluje jedného zo svojich pasažierov. Nepáči sa jej, že cestujúci v snahe získať lacnejšiu tarifu, neabsolvoval celú trasu, za ktorú si zaplatil. Tento spôsob, ktorý bežne používajú pasažieri v civilnej preprave, rieši súd.

Lufthansa sa súdi s cestujúcim kvôli letenke do "skrytého mesta". Letenka do "skrytého mesta" je rezervačný trik, vďaka ktorému môžu cestujúci ušetriť nemalú čiastku. Letenka do skrytého mesta vzniká, keď pasažier vystúpi z prestupového letu v mieste prestupu a zvyšnú trasu neabsolvuje.

Napríklad, ak cestujúci letí z New Yorku do San Franciska, mohol by si rezervovať lacnejšiu cestu z New Yorku k jazeru Tahoe s prestupom v San Franciscu a vystúpiť tam a posledná časť letu nevyužiť.

Podľa súdnej dokumentácie si nemenovaný pasažier rezervoval spiatočnú letenku z Osla do Seattlu s medzipristátím vo Frankfurte. Cestujúci precestoval všetky etapy cesty, okrem poslednej.

Spiatočného letu z Frankfurtu do Osla sa nezúčastnil. Namiesto toho si rezervoval ďalšie letenku spoločnosti Lufthansa z Frankfurtu do Berlína. Na svojom serveri o tom napísala televízna stanica CNN.

Lufthansa to vyhodnotila ako porušenie svojich zmluvných podmienok a chce po ňom náhradu vo výške 2112 eur. Berlínsky okresný súd žalobu v decembri odmietol riešiť, ale hovorca spoločnosti Lufthansa potvrdil CNN, že spoločnosť už podala odvolanie proti rozhodnutiu.

Podľa Európskeho spotrebiteľského centra pre Českú republiku sa týmto letecká spoločnosť snaží brániť obchádzaniu tarifných podmienok, keď je s ohľadom na trhové podmienky let s prestupom z Osla lacnejší ako priamy let z Frankfurtu.

"Prípadné súdne rozhodnutie môže byť do budúcnosti významné, avšak ide len o okrajový problém, ktorý sa priemerného spotrebiteľa takmer netýka a my sa v praxi s týmito problémami stretávame minimálne," povedal tlačový hovorca Európskeho spotrebiteľského centra ČR Ondřej Tichota.

V roku 2014 letecká spoločnosť United Airlines a agregátor zliav Orbitz podali žalobu proti 22 ročnému Aktarerovi Zamanovi, ktorý založil webovú stránku Skiplagged.com.

Tá pomáha cestujúcim nájsť lacnejšie lety práve pomocou stratégie "skryté mesto". Okresný súd v Illinois ale záležitosť odmietol riešiť. Sudca vyhlásil, že súd nie je právoplatný kvôli tomu, že Zaman nežil v tomto meste.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-11 08:00:27 - Feat.: - Title: Hrozba ďalších štrajkov je zažehnaná. Lufthansa sa dohodla s odbormi na zvýšení miezd palubného personálu 03 - Modified: 2024-04-10 20:29:46 - Feat.: - Title: Lufthansa prerušila do štvrtka lety do Teheránu kvôli situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-03-28 17:24:22 - Feat.: - Title: Platy pozemného personálu aeroliniek Lufthansa sa zvýšia minimálne o 12,5 percenta 05 - Modified: 2024-03-27 19:16:06 - Feat.: - Title: Aerolinky Lufthansa sa dohodli s odbormi na mzdách, ďalší štrajk nehrozí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:19