Počet návštevníkov slovenských hotelov rastie, no rozvoj sektora spomaľuje množstvo byrokracie.Dreamstime
StoryEditor

Moderné otrokárstvo v hoteloch. Tie sa bránia špeciálnymi školeniami

17.02.2019, 16:10
Autor:
areare
Podľa britskej polície patrí obchodovanie s ľuďmi a moderné otroctvo k najrýchlejšie rastúcim oblastiam medzinárodného zločinu.

Do boja s novodobým otroctvom a obchodovaním s ľuďmi sa zapájajú hotelové reťazce. Približne pol milióna zamestnancov ukončilo dvojročný program, počas ktorého sa učili rozpoznávať indikátory, ktoré nelegálnej činnosti nasvedčujú.

Podľa odborníkov sú práve hotely a motely ponúkajúce súkromie a anonymitu miestom, ktoré obchodníci využívajú.

Novodobé otroctvo

Medzinárodný hotelový reťazec Marriott sa zapojil do programu v januári 2017 v reakcii na správu Medzinárodnej organizácie práce. Tá uviedla, že na svete je viac ako 40 miliónov ľudí, ktorých označila za novodobých otrokov. Približne 25 percent z toho tvoria deti, píše web The Caterer.

Novodobým otrokom sa môže stať človek vo chvíli, keď je nútený pod vyhrážkami alebo fyzickým násilím vykonávať prácu, ktorú by dobrovoľne nerobil či by pre neho za normálnych okolností činnosť bola neprijateľná.

Za prácu nedostávajú zneužívané osoby väčšinou žiadne alebo veľmi malé finančné ohodnotenie. V dnešnej dobe sú rizikovou skupinou predovšetkým ľudia migrujúci z rozvojových krajín.

Ľudia o tom musia vedieť

"Hotely sa bohužiaľ môžu nedobrovoľne stať miestom, kde sú tieto zločiny páchané," citoval server BBC Davida Rodrigueza z hotela Marriott.

"Nie je ľahké tomu zabrániť, ale boj proti súčasnému otroctvu začína tým, že o tom ľudia budú vedieť. A my sme teraz vyškolili veľký počet zamestnancov, ktorí sú schopní identifikovať podozrivé správanie a informovať o tom vedenie či bezpečnostné zložky," dodal.

Vzdelávacie programy v 17 jazykoch zaviedol hotelový reťazec v 130 oblastiach, kde pôsobí.

"V súlade so štandardmi spoločnosti prechádzajú zamestnanci našich hotelov školením zameraným práve na tému nelegálneho obchodovania s ľuďmi," potvrdila Kateřina Fialová, riaditeľka oddelenia ľudských zdrojov pre hotely Marriott Prague a Courtyard by Marriott Prague City.

Školenia zamestnancov pomáhajú

Svoje skúsenosti už hoteloví zamestnanci využili v Londýne, kde odhalili, že sa "v hotelovej lobby schádzal ženích s ešte neplnoletou dievčinou," uviedol Rodriguez.

Celý projekt prebieha v spolupráci s britskou organizáciou Polaris, ktorá na zneužívanie hotelov zo strany priekupníkov s ľuďmi upozornila.

"Je mylné sa domnievať, že k podobným veciam dochádza len v pochybných moteloch," upozorňuje organizácia. V spolupráci s hotelom Wyndham ubytovávali osoby, ktoré boli pred obchodníkmi zachránené.

Záťah na českého otrokára

V máji minulého roka zadržala britská polícia v Londýne pri razii v grófstve Kent pre podozrenie z obchodovania s ľuďmi štyroch Čechov. Dvanásť ľudí, ktorých zadržaní zotročovali, mali byť podľa tamojších úradov tiež Česi, informovala ČTK.

Podľa britskej polície patrí obchodovanie s ľuďmi a moderné otroctvo k najrýchlejšie rastúcim oblastiam medzinárodného zločinu.

V nedeľu 10. februára odsúdil obchodovanie s ľuďmi pápež František a vyzval vlády krajín, aby proti trhu, ktorým tečie 150 miliárd dolárov ročne, zasiahli, informovala agentúra Reuters.

Svoj príhovor adresoval na Svätopeterskom námestí desiatkam tisíc ľudí v nadväznosti na Svetový deň proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý je stanovený na 8. februára.

01 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 02 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 03 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska 04 - Modified: 2024-02-22 08:54:47 - Feat.: - Title: Rezortu školstva odkúpi bývalý hotel Junior v Jasnej. Návrh schválila vláda 05 - Modified: 2024-02-12 10:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Na odstavenom železničnom moste zaparkovali starý osobný vlak. Teraz je z neho luxusný hotel s bazénom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:54