V Českej republike štát zavádza od štvrtka zdravotné kontroly všetkého hovädzieho mäsa dovezeného z Poľska pred uvedením na trh.
Dôvodom je zistenie veterinárov, že asi 700 kilogramov poľského hovädzieho mäsa, ktoré bolo skladované v stredných Čechách v spoločnosti Frost Logistics, obsahovalo baktérie salmonely.
Teraz sa skúma, či sa predalo koncovým zákazníkom. Na mimoriadnom brífingu to oznámil minister poľnohospodárstva Miroslav Toman (za ČSSD). Vzorky z mäsa odoberali veterinári minulý týždeň, dnes prišli výsledky.
Baktérie salmonely vyvolávajú hnačkové ochorenia. Možno ich zničiť dostatočným tepelným spracovaním potravín. Do organizmu prenikajú výhradne ústami, vylučujú sa stolicou, prípadne močom. Nákaza sa prenáša potravinami alebo prostredníctvom neumytých rúk.
Na začiatku súčasnej aféry s poľským hovädzím stála tajne natočená reportáž spravodajskej televízie TVN24 z mäsokombinátu v Mazovskom vojvodstve, kde bol počas noci porážaný chorý dobytok.
Bitúnok už bol uzavretý. Poľské úrady nebezpečenstvo pre zdravie a život človeka vylučujú. Do Česka sa vyviezlo zhruba 300 kilogramov hovädzieho, ku spotrebiteľom alebo do reštaurácií sa dostalo 137 kilogramov.
Veterinári už skôr uviedli, že mäso z problémových poľských bitúnkov, ktoré išlo do Prahy, v sebe nemalo salmonelu. Už skôr vylúčili prítomnosť veterinárnych liečiv. Teraz prichádzajúce mäso z týchto bitúnkov nepochádzalo.