Zamestnanec tlačí vozíky počas augustového štrajku zamestnancov Ryanairu na madridskom letisku Barajas.Reuters
StoryEditor

Ryanair umelo navyšuje cenu leteniek, zaplatí milióny, rozhodli Taliani

22.02.2019, 19:05
Autor:
osvosv
Antimonopolný úrad v Taliansku udelil pokutu tri milióny.

Nízkonákladový letecký dopravca Ryanair bude musieť zaplatiť talianskemu antimonopolnému úradu tri milióny eur. Úradu sa totiž nepáčia nové pravidlá pre príručnú batožinu, ktorá sa podľa nich musí zmestiť pod sedačku. Podľa Talianov tak firma odopiera cestujúcim jedno z ich základných práv.

Podľa pravidiel, ktoré vstúpili do platnosti v októbri 2018, si smie cestujúci na palubu vziať len tašku maximálnych rozmerov 40x25x20 centimetrov. Tú potom musí umiestniť pod sedadlo pred sebou.

​Ak by si so sebou chcel zobrať väčšiu batožinu do desať kilogramov, ktorú predtým aerolinky prevážali zadarmo, zaplatí šesť až osem eur. Ich umiestnenie do batožinového priestoru je potom ešte drahšie - osem až desať eur.

Taliansko začalo vyšetrovať

Taliansky regulačný úrad AGCM začal s vyšetrovaním zákonnosti týchto pravidiel hneď na jeseň, informuje denník The Independent. Podľa úradu je možnosť mať príručnú batožinu jedným zo základných práv cestujúcich, a ako také im nesmie byť odopreté.

Ďalej tiež úrad tvrdí, že Ryanair novými poplatkami umelo a netransparentne navyšuje cenu leteniek, píše spravodajský web The Journal. Okrem Ryanairu dostal za rovnaký prehrešok pokutu aj konkurenčný Wizz Air, v jeho prípade však išlo "len" o milión eur. Ani jedna zo spoločností sa k rozhodnutiu zatiaľ nevyjadrila.

Problémy má Ryanair dlhodobo

Ryanair bol tento rok v ankete magazínu Which? označený už šiestykrát za najhoršiu leteckú spoločnosť na krátke vzdialenosti. Cestujúci sa často sťažujú na nejasnosti ohľadom cien leteniek a zlú kvalitu jedla a sedačiek. Firma pritom ročne prepraví z európskych leteckých dopravcov najviac cestujúcich.

V minulom roku potom mala firma problémy kvôli eskalácii sporu medzi vedením spoločnosti a jej zamestnancami. Piloti a letušky kvôli zlým pracovným podmienkam v septembri štrajkovali, kvôli čomu musela firma zrušiť desať percent všetkých svojich letov

01 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 02 - Modified: 2024-04-12 20:10:49 - Feat.: - Title: Taliansko pre obavy o útok na Izrael vyzvalo Irán na zdržanlivosť. Hrozba "zostáva skutočnou" 03 - Modified: 2024-04-12 17:56:26 - Feat.: - Title: Vo vodnej elektrárni na severe Talianska našli telo siedmej obete výbuchu 04 - Modified: 2024-04-12 04:50:00 - Feat.: - Title: Výbuch vo vodnej elektrárni na severe Talianska má šiestu obeť 05 - Modified: 2024-04-11 19:58:39 - Feat.: - Title: Kaliňák avizuje rozhodnutie o systéme protivzdušnej obrany, potvrdil stiahnutie toho talianskeho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. apríl 2024 17:21