Penta Real Estate
StoryEditor

Realitný obchod roka v Česku. Penta predala kancelárske budovy za 250 miliónov eur

28.03.2019, 16:48
Autor:
ČTKČTK
Transakcia predstavuje druhý najväčší realitný kontrakt Penty.

Spoločnosť Penta Real Estate predala súbor piatich kancelárskych budov z komplexu Waltrovka v pražských Jinonicích juhokórejskej firme Hanwha Investment & Securities. ČTK to povedal hovorca Penty Ivo Mravinac.

Cenu účastníci transakcie neuviedli, podľa informácií ČTK by malo ísť o viac ako 250 miliónov eur. Po predaji Florentina ide o druhý najväčší realitný kontrakt Penty a najväčší realitný obchod tohto roka v Českej republike.

O Waltrovku bol veľký záujem

Penta na predaj budov Aviatic, Mechanica I a II, Walter a Dynamica s celkovou plochou 80 000 metrov štvorcových vypísala medzinárodný tender. Kúpnu zmluvu dnes podpísala spoločnosť GLL patriaca Macquarie Group, ktorá spravuje investície juhokórejskej spoločnosti.

"Veľký záujem o Waltrovku zo strany nadnárodných investorov berieme ako ocenenie stratégie zameranej na výnimočnú kvalitu, architektúru a verejný priestor u našich projektov. Tento vysoký štandard chceme udržať aj u ďalších projektov," uviedol riaditeľ Penty pre kancelársku výstavbu Pavel Streblov. Pre nového majiteľa bude Penta Real Estate prechodne poskytovať služby správy budov.

"Sme radi, že sme pre nášho kórejského investora tento unikátny kancelársky kampus získali. Veľký potenciál vidíme v kombinácii mimoriadnej kvality stavieb, renomovaných nájomcov a pokračujúceho rastu pražského kancelárskeho trhu," uviedol riaditeľ investícií spoločnosti GLL pre strednú a východnú Európu Phil Wood.

Praha má investičný potenciál

Za poradcu si Penta vybrala spoločnosť Cushman and Wakefield. "Predaj Waltrovky je najväčšia transakcia tohto roka v segmente nehnuteľností v Českej republike. Je dôkazom, že Praha má investičný potenciál, ktorý umožňuje globálnemu ázijskému kapitálu investície na úrovni porovnateľnej s väčšími európskymi mestami," podotkol partner spoločnosti Jeff alson.

Kancelársku časť Waltrovky Penta postupne dokončovala od roku 2015 do roku 2018. Medzi najvýznamnejších nájomníkov patria spoločnosti Oracle Czech, Johnson & Johnson, EUC, Sberbank CZ, Astra Zeneca Slovakia, VLM alebo Centrum pohybovej medicíny Pavla Kolářa.

Jednotlivé budovy získali národné i medzinárodné ocenenia, rovnako tak celý projekt Waltrovky. Medzi najvýznamnejšie potom patrí CEE Quality Awards za najlepší rozvojový projekt v strednej a východnej Európe. Celkové náklady na výstavbu vrátane bytovej časti, ktorá nie je súčasťou predaja, presiahli päť miliárd korún.

Nová mestská štvrť

Penta získala areál bývalej továrne Walter na jeseň 2012 od írskej developerskej spoločnosti Red Group. Na takmer 170 000 metrov štvorcových počas nasledujúceho roka dokončí novú mestskú štvrť so 700 bytovými jednotkami a rodinnými domami, veľkým parkom, občianskou vybavenosťou vrátane materskej škôlky.

Penta Real Estate patrí do skupiny Penta Investments, ktorá vstúpila do sektora realít v roku 2005. Od tej doby sa vyprofilovala na lídra na realitnom trhu v Českej republike a na Slovensku, pôsobí aj v Poľsku. Aktíva Penty Real Estate predstavujú 1,1 miliardy eur.

Penta Investments je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Popri realitách a developmentu podniká v zdravotníctve, finančných službách, strojárstve, maloobchode a médiách.

Celkom firmy v jej portfóliu zamestnávajú 41 000 ľudí a v roku 2017 predstavovali aktíva deväť miliárd eur. Penta pôsobí v desiatich krajinách a má kancelárie v Prahe, Bratislave a Varšave.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Známa bratislavská štvrť s rozširovaním nekončí. Penta Real Estate mení stratégiu, pribudnúť má nový reťazec 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-03-28 09:06:12 - Feat.: - Title: Šéf Penta Real Estate pre HN: Výstavba na južnom brehu Dunaja bude prebiehať desiatky rokov 04 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Realitný trh s príchodom jari ožíva. Niektorí predajú aj 20 bytov mesačne, trh však ťahajú hotovostní klienti 05 - Modified: 2024-02-26 12:31:24 - Feat.: - Title: Šéf Penta Real Estate v HNtelevízii: Trh sa výrazne rozhýbal v posledných troch mesiacoch. Čo prinieslo zlom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:15