Labouristická strana vyhráva voľby a vymenuje Jeremyho Corbyna za nového premiéra. Ten sľúbi komplexné kompromisné reformy ako aj druhé referendum o „brexite“. Vďaka svojej popularite a silnej väčšine v parlamente sa Corbynova labouristická vláda pustí do rozsiahlej kampane v štýle polovice 20. storočia s cieľom vykoreniť sociálnu nerovnosť v Spojenom kráľovstve. Nový kabinet zavedie nové zdroje daňových príjmov. Ide napríklad prísne progresívnu daň z nehnuteľností zameranú najmä na bohatých. Vláda navyše požiada centrálnu banku o pomoc formou nového „ľudového kvantitatívneho uvoľňovania“ . Ďalším opatrením bude univerzálny základný príjem. Verejnoprospešné služby a železnice budú znárodnené a fiškálny deficit porastie na percent percent HDP. Inflácia prudko vyrastie, nové investície do podnikania vymiznú a zahraniční obyvatelia utečú z krajiny spolu so svojím značným majetkom. Britská libra v dôsledku dvojitého deficitu a nedostatku podnikateľských investícií, ako aj stále nedoriešených otázok okolo brexitu, skolabuje. Z úrovne 1.30 voči doláru, kde strávila takmer celý druhý polrok tohto roka, spadne až na paritu, čo bude predstavovať 20 percentný pokles. Americký dolár tak bude prvý krát na rovnakej úrovni libry.Reuters
StoryEditor

Líder britskej opozície rokoval s Mayovou. Stretnutie označil za bezvýsledné

03.04.2019, 18:43
Autor:
TASRTASR
Líder opozičnej Labouristickej strany sa s Mayovou stretol, aby obaja našli kompromisnú dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Britský opozičný líder Jeremy Corbyn vyhlásil, že jeho stredajšie rozhovory s premiérkou Theresou Mayovou boli "užitočné, ale bezvýsledné". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Snaha o kompromis

Líder opozičnej Labouristickej strany sa s Mayovou stretol, aby obaja našli kompromisnú dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, ktorá by skoncovala s patovou situáciou okolo brexitu.

Na stretnutí sa snažili nájsť taký kompromis, vďaka ktorému by sa Británia vyhla chaotickému, neusporiadanému odchodu z EÚ o deväť dní.

Vláda britskej premiérky aj labouristi označili rozhovory za "konštruktívne" a uviedli, že tímy z oboch strán budú viesť vo štvrtok ďalšie, detailné diskusie.

Mayová ustúpila

Corbyn vyhlásil, že "nenastala taká veľká zmena, akú som očakával, ale zajtra ráno budeme pokračovať v niektorých diskusiách, aby sme preskúmali niektoré technické záležitosti".

Mayová teda ustúpila od svojej stratégie nespolupracovať s Corbynom na brexite a v stredu už hľadala jeho podporu - bolo to prekvapujúce gesto v poslednej chvíli, ktoré by mohlo rozhodnúť o osude jej krajiny a jej vlády, napísala tlačová agentúra AFP.

Británia musí do 12. apríla schváliť dohodu o brexite, teda o vystúpení Británie z EÚ, alebo požiadať EÚ o odklad brexitu, inak bude musieť odísť z Únie bez "rozvodovej" dohody.

Mayová medzičasom v utorok po zasadnutí svojho kabinetu oznámila, že Spojené kráľovstvo požiada EÚ o ďalšie, už druhé odloženie termínu vystúpenia, aby sa vyhla chaotickému a ekonomicky škodlivému bezdohodovému brexitu 12. apríla.

01 - Modified: 2019-12-12 15:17:52 - Feat.: - Title: Aký výsledok britských volieb by bol dobrý pre slovenskú ekonomiku? 02 - Modified: 2019-09-04 12:19:50 - Feat.: - Title: Johnson má plán, lídrovi opozície posiela výzvu. Prezradil, kedy chce v Británii predčasné voľby 03 - Modified: 2019-08-21 18:01:08 - Feat.: - Title: Corbyn zvoláva mimoriadne stretnutie, chce zabrániť brexitu bez dohody 04 - Modified: 2019-07-17 18:11:20 - Feat.: - Title: Mayová v poslednom prejave: Najviac ľutujem, že sa mi nepodarilo uskutočniť brexit 05 - Modified: 2019-06-05 16:01:34 - Feat.: - Title: Už vidím, ako sa črtá veľmi veľká obchodná dohoda, vyhlásil Trump pri odchode z Británie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:46