Reuters
StoryEditor

MMF opäť znížil odhad rastu svetovej ekonomiky. Aké sú dôvody spomalenia?

09.04.2019, 15:31
Autor:
ČTKČTK
Medzinárodný menový fond varoval, že kvôli spomaľovaniu globálnej ekonomiky je potrebné sa vyhnúť chybným krokom, ktoré by mohli poškodiť ekonomickú aktivitu.

Tempo rastu globálnej ekonomiky v tomto roku spomalí na 3,3 percenta z vlaňajšieho tempa 3,6 percenta. Vo svojom pravidelnom jarnom výhľade World Economic Outlook to dnes uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Budúci rok by sa ale rast mal vrátiť na 3,6 percenta. 

Na tento rok čakal menový fond pre globálnu ekonomiku pôvodne rast o 3,7 percenta, v januári však výhľad zhoršil na 3,5 percenta a dnes pristúpil k ďalšiemu zhoršeniu. Proti odhadu z vlaňajšieho októbra je slabší tiež údaj za minulý rok, a to o 0,1 percentuálneho bodu. Na vine je oslabenie v druhej polovici roka.

Po silnom raste v roku 2017 a začiatkom roku 2018 aktivita v globálnej ekonomike v druhej polovici minulého roka výrazne spomalila. Podľa MMF to spôsobilo niekoľko faktorov vo veľkých krajinách.

Napríklad rast čínskej ekonomiky sa znížil okrem iného kvôli obmedzeniu tieňového bankovníctva a kvôli obchodnému napätiu so Spojenými štátmi. Krajiny eurozóny potom spomalili viac, než sa čakalo, pretože dôvera spotrebiteľov aj firiem oslabila a výrobu áut v Nemecku narušilo zavedenie nových emisných štandardov. Navyše klesli investície v Taliansku a zhoršil sa vonkajší dopyt, obzvlášť z ázijských krajín. Ekonomickej aktivite v Japonsku potom ublížilo niekoľko prírodných nešťastí.

Rastúce obchodné napätie

Svoju daň si vybralo aj rastúce obchodné napätie, ktoré ovplyvnilo hlavne podnikateľskú dôveru, okrem toho sa zhoršila aj nálada na finančných trhoch. Sprísnili sa aj finančné podmienky. Situácia sa čiastočne zlepšila na začiatku tohto roka, kedy americká centrálna banka naznačila prestávku vo zvyšovaní úrokov a trhy začali byť optimistickejšie ohľadom obchodnej dohody medzi USA a Čínou.

Najnovšia prognóza MMF počíta s oživením v druhej polovici tohto roka vďaka stimulom v Číne, nedávnemu zlepšeniu nálady na globálnych finančných trhoch a zmierneniu niektorých dočasných tlakov na ekonomiku eurozóny. Postupne by sa tiež mali stabilizovať podmienky v niektorých rozvíjajúcich sa krajinách, ktoré sa teraz stretávajú s problémami, čo je napríklad Argentína a Turecko.

Riziká ďalšieho spomalenia

MMF upozornil, že prípadné rýchle vyriešenie obchodných sporov by bolo vzpruhou pre globálnu ekonomiku a dôveru investorov, celkovo však vo výhľade vývoja globálnej ekonomiky prevažujú riziká ďalšieho spomalenia. Za tie fond považuje okrem iného odchod Británie z EÚ bez dohody, fiškálne problémy Talianska, ktoré by mohli ohroziť celú eurozónu, či zmenu v menovej politike USA.

Fond varoval, že kvôli spomaľovaniu globálnej ekonomiky je potrebné sa vyhnúť chybným krokom, ktoré by mohli poškodiť ekonomickú aktivitu. Na národných úrovniach je dôležité, aby menová politika zabezpečila, že inflácia zostane blízko cieľov centrálnych bánk alebo sa k nemu bude snažiť priblížiť. Na medzinárodnej úrovni by hlavnou prioritou jednotlivých krajín malo byť spoločné vyriešenie obchodných nezhôd, bez toho by to posilnilo bariéry, ktoré by ďalej destabilizovali spomaľujúcu ekonomiku.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 02 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 04 - Modified: 2024-03-15 14:55:50 - Feat.: - Title: Inflácia v rozvíjajúcich sa európskych ekonomikách podľa Medzinárodného menového fondu zostáva vysoká 05 - Modified: 2024-03-12 09:51:57 - Feat.: - Title: Vlna krachov podnietila veľké obavy. Americké banky má zachrániť Bazilej III
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:10