Reuters
StoryEditor

Trump chcel dosadiť dcéru Ivanku do Svetovej banky. Je veľmi dobrá v počtoch, tvrdí

12.04.2019, 19:57
Autor:
ČTKČTK
Pre dcéru sa Trump nakoniec nerozhodol pre možné obvinenia z nepotizmu.

Americký prezident Donald Trump zvažoval navrhnúť dcéru Ivanku na post šéfky Svetovej banky. V dnes zverejnenom rozhovore s magazínom The Atlantic povedal, že by si ju dokázal predstaviť aj ako americkú veľvyslankyňu pri OSN.

Pre dcéru, ktorá pôsobí ako poradkyňa Bieleho domu, sa nakoniec Trump ani v jednom prípade nerozhodol kvôli možnému obvineniu z nepotizmu, teda protežovania príbuzných.

"Je prirodzená diplomatka," povedal Trump. "Bola by napríklad skvelá v Spojených národoch," dodal prezident. Na otázku, prečo ju do funkcie veľvyslankyňa pri OSN nemenoval, odpovedal, že to bolo kvôli nepotizmu.

"Je veľmi dobrá v počtoch"

"Keby som to urobil, hovorili by, že je to rodinkárstvo, aj keď by to s protekcionizmom nemalo nič spoločné. Bola by však úžasná," vysvetlil Trump.

"Dokonca som uvažoval o Ivanke pre Svetovú banku. Bola by skvelá, pretože je veľmi dobrá v počtoch," dodal.

Ivanka je podľa Trumpa veľmi rozvážna a dokáže dobre konať v krízových situáciách a pod tlakom, čo označil za genetické dedičstvo. "Ak sa rozhodne kandidovať na prezidentku, tak si myslím, že ju bude veľmi, veľmi ťažké poraziť."

O Ivanke Trumpovej ako možnej kandidátke do čela Svetovej banky médiá špekulovali po tom, čo v januári vtedajší šéf banky Jim Yong Kim oznámil, že z funkcie predčasne odíde. Úrad nakoniec prevzal doterajší námestník ministra financií David Malpass.

Úloha svetovej banky

Svetová banka bola pôvodne založená na pomoc krajinám postihnutým druhou svetovou vojnou. V súčasnosti je jej hlavnou úlohou znižovať chudobu prostredníctvom pôžičiek vládam alebo súkromným subjektom rozvojových a stredne bohatých krajín.

Popri peniazoch poskytuje aj technickú pomoc a poradenské služby. Banka je vlastnená členskými krajinami, podiely zodpovedajú hospodárskej sile krajín.

Podľa nepísanej dohody post prezidenta Svetovej banky obsadzuje Američan, zatiaľ čo šéfom Medzinárodného menového fondu sa stáva zástupcu európskych štátov. Kandidáta, ktorého nominuje americký prezident, však musí schváliť zbor výkonných riaditeľov banky.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:40