Reuters
StoryEditor

Ekológovia varujú pred možnou katastrofou v Baltskom mori. Treske hrozí vyhynutie

20.04.2019, 17:42
Autor:
divdiv
Európska komisia by mala čo najskôr úplne zastaviť lov tresky v Baltskom mori.

Mimovládne organizácie vyzývajú ministrov pre rybolov všetkých členských štátov EÚ, aby okamžite ukončili rybolov vo východnom Baltskom mori. Z najnovšej vedeckej správy vyplynulo, že tamojšie zásoby tresky sú na kriticky nízkej úrovni.

Podľa Medzinárodnej rady pre výskum mora (ICES) klesol výskyt tresky vo východnom Baltskom mori na tak nízku úroveň, že sa už nedokáže sama rozmnožovať.

V ohrození je tak výskyt populácie v celej oblasti, uviedol web nemeckého rádia Deutsche Welle.

Populácia tresky je na kritickej úrovni

ICES na závažnú situáciu upozornila už na regionálnom stretnutí odborníkov na rybolov tento rok v januári.

Vedci tu prezentovali údaje z prieskumu Baltic International Trawl 2018, podľa ktorých rybári zaznamenali rekordný počet prázdnych vlečných sietí.

"Populácia tresky vo východnom Baltskom mori je v stave akútnej krízy. Niektorí odborníci, vrátane nás, by povedali, že to nie je žiadna novinka," upozornil Nils Höglund z koalície Clean Baltic.

Bod zvratu

"Vedecké údaje aj úlovky naznačujú, že už skôr zlý stav zásob sa dá teraz označiť za kolaps. V podstate sa dá povedať, že už žiadne zásoby nie sú," dodal Höglund.

Ako uviedol portál Under Current News, úlovky tresky vo východnom Baltskom mori klesajú už 30 rokov. Od mimoriadneho stavu v roku 1984, kedy sa ročne vylovili 400-tisíc ton, až po stav v roku 1992, kedy sa za rok vylovili len 57-tisíc ton.

Treska pritom nie je jediný ohrozený druh. Ešte horšie je na tom v Baltskom mori sleď, ktorého populácia dosiahla rekordné minimum už v roku 2016 a 2017.

Podľa politického poradcu spoločnosti Oceana Andrzeja Bialasa je treska v Baltskom mori veľmi dôležitým druhom, a to nielen kvôli zárobku, ale tiež kvôli správnemu fungovaniu ekosystému. "Obnovenie populácie tresky by malo mať najvyššiu prioritu," varuje Bialas.

Treska je navyše dlhé roky zdrojom veľkých ziskov pre rybársky aj spracovateľský priemysel. "Je ťažké si predstaviť letnú dovolenku pri Baltskom mori bez tamojšej obľúbenej pochúťky - vyprážanej tresky," dodáva Bialas.

Ako situáciu vyriešiť?

Höglund preto vyzval Európsku komisiu a členské štáty, aby konali. "Žiadame núdzové opatrenia, ktoré umožnia okamžité ukončenie rybolovu. Tieto pravidlá by mali platiť aj v nasledujúcich rokoch, až do ich odvolania."

Politika EÚ v oblasti rybolovu zahŕňa aj článok, ktorý bol vypracovaný presne pre tento typ podujatia. Konkrétneide o článok 12 spoločnej rybárskej politiky (SPP). "Článok však nebude uzákonený automaticky," odkazuje Höglund.

A upozorňuje, že treska sa bude snažiť trieť už v máji, preto je potrebné urobiť všetky možné opatrenia čo najskôr. Bežný proces rozhodovania o rybolove podľa neho trvá príliš dlho a zvyčajne sa uzatvára v októbri, čo je neskoro.

"Už viem, že Európska komisia je stavom veľmi znepokojená a bude pravdepodobne konať. V tomto však potrebuje podporu členských štátov," hovorí Höglund.

"Ak budeme čakať na obvyklý politický proces, bude to znamenať koniec tresky vo východnej časti Baltského mora," varuje vo svojom vyhlásení mimovládna koalícia Clean Baltic, Duetsche Umwelthilfe, Oceana, Our Fish a Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

01 - Modified: 2024-04-11 19:42:27 - Feat.: - Title: Ruská "tieňová flotila" zvyšuje riziko úniku ropy v Baltskom mori, tvrdí Fínsko 02 - Modified: 2024-03-12 19:57:10 - Feat.: - Title: Nemecko vo veľkom rozširuje veterné elektrárne na mori 03 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Posledný dielik puzzle zapadol. Aliancia zatvorila Rusom prístup do Baltu 04 - Modified: 2023-09-22 08:35:22 - Feat.: - Title: Poľský úrad vydal povolenie na výstavbu prvej jadrovej elektrárne v krajine 05 - Modified: 2023-08-07 16:04:51 - Feat.: - Title: Severnú Európu zasiahli silné búrky, v Baltskom mori nepremávali trajekty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:33