Carlos GhosnTASR/AP
StoryEditor

Bývalý šéf Nissanu zostáva vo väzbe, bol opäť obvinený

22.04.2019, 10:45
Autor:
ČTKČTK
Nové obvinenie je štvrté v poradí a týka sa zneužitia dôvery pri finančných operáciách.

Japonská prokuratúra vzniesla nové obvinenie proti bývalému šéfovi automobilky Nissan Motor Carlosovi Ghosnovi.

Obvinenie sa očakávalo a znamená, že Ghosn zostáva vo väzbe. Tá súčasná mala skončiť práve v pondelok, informovala agentúra AP.

Štvrté obvinenie

Nové obvinenie je štvrté v poradí a týka sa zneužitia dôvery pri finančných operáciách.

Podnet k nemu dala automobilka. Ghosnovi právnici znovu požiadali, aby mohol byť manažér prepustený na kauciu. Ghosn bol prvýkrát zadržaný vlani v novembri a potom ešte dvakrát v decembri.

V marci bol prepustený na kauciu, ale začiatkom apríla bol opäť zadržaný. Čelí obvineniam, že využíval firemné peniaze pre vlastné účely a že podcenil osobné príjmy vo finančných výkazoch.

65-ročný Ghosn všetky obvinenia odmieta. Ghosn je zadržiavaný a vypočúvaný v tokijskej väznici. Jeho právnici po oznámení nového obvinenia požiadali o Ghosnovo prepustenie na kauciu. Dosiahli to už v minulosti, keď bol Ghosn v marci prepustený po zložení kaucie deväť miliónov dolárov.

Prokuratúra podľa AP tvrdí, že Ghosn spôsobil Nissanu škodu päť miliónov dolárov. Podľa žalobcov odčerpal polovicu z desiatich miliónov dolárov, ktoré nechal previesť z pobočky Nissanu na jedného zahraničného predajcu automobilky.

Ghosn vinu popiera

Čiastku 2,5 milióna dolárov previedol od tohto obchodníka v júli 2017 a rovnakú sumu potom v nasledujúcom roku, obidve podľa tvrdenia žalobcov skončili v Ghosnovej súkromnej investičnej spoločnosti a prospech z týchto peňazí mal práve Ghosn. Japonské médiá spresnili, že Ghosn peniaze použil okrem iného na jachtu.

Ghosn tvrdí, že to, čo prokuratúra označuje za zneužitie dôvery, boli legitímne finančné transakcie. Ako pripomína AP, je nezvyklé opäť zatknúť osobu prepustenú predtým na kauciu. Spôsob Ghosnovho stíhania vyvolal kritiku japonského justičného systému, v ktorom je bežná dlhá väzba podozrivých a ich vyšetrovanie.

Bývalý šéf automobilky Nissan sa zaslúžil o úspech dlhoročnej francúzsko-japonskej automobilovej aliancie Renault-Nissan, do ktorej sa v roku 2016 zapojila tiež japonská automobilka Mitsubishi. Po novembrovom zatknutí bol Ghosn postupne odvolaný z čela správnych rád všetkých troch firiem aliancie.

01 - Modified: 2024-03-25 09:41:35 - Feat.: - Title: Nissan má v pláne uviesť na trh desiatky nových automobilových modelov 02 - Modified: 2024-03-15 10:15:00 - Feat.: - Title: Problémy s peniazmi, ale aj kvalitou áut. Ani druhý pokus automobilky Fisker nevychádza 03 - Modified: 2024-02-08 13:34:48 - Feat.: - Title: Japonskej automobilke Nissan dýcha na krk konkurencia, jej zisky aj napriek tomu rástli 04 - Modified: 2023-11-24 09:18:49 - Feat.: - Title: Japonská automobilka Nissan investuje v Británii viac než miliardu libier do elektromobilov 05 - Modified: 2023-11-08 09:20:05 - Feat.: - Title: Regulačné orgány schválili reorganizáciu partnerstva medzi Nissanom a Renaultom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:22