ilustračná snímka TASR/AP
StoryEditor

Čína má záujem o dovoz bravčového mäsa. Slovensko sa na tomto obchode nezúčastní

22.04.2019, 14:22
Autor:
TASRTASR
Slovensko ako jedna z mála krajín zatiaľ nemá podpísanú certifikačnú dohodu, ktorá by vývoz akéhokoľvek mäsa do najľudnatejšej krajiny sveta umožnila.

Napriek záujmu Číny o dovoz bravčového mäsa z Európy sa Slovensko na tomto obchode tak skoro nezúčastní. Ako jedna z mála krajín zatiaľ nemá podpísanú certifikačnú dohodu, ktorá by vývoz akéhokoľvek mäsa do najľudnatejšej krajiny sveta umožnila, a chýba aj dostatočná produkcia.

Slovensko je v súčasnosti odkázané na dovoz takmer dvoch tretín z celkovej spotreby bravčového, upozornil na to predseda Zväzu chovateľov ošípaných (ZCHO) na Slovensku Andrej Imrich.

"Slovenská republika vyprodukuje maximálne 40 percent potreby bravčového mäsa," povedal Imrich. Vývoz bravčoviny do Číny je podľa šéfa ZCHO nereálny, pretože certifikované bitúnky nemajú na prípadný nárast výroby dostatočnú kapacitu.

Záujem Číny

Záujem Číny o dovoz bravčového mäsa vzrástol po tom, čo krajina zlikvidovala časť svojich chovov pre nákazu africkým morom ošípaných. To prispelo k zvýšeniu cien na trhu. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš informoval o tom, že Slovensko už s Čínou pripravuje dohodu, ktorá by vývoz mäsa umožňovala.

"Máme rozbehnutý proces (vývozu) mäsa a mäsových výrobkov. Dohodli sme termín technického auditu, na ktorom si čínska strana chce skontrolovať prevádzky," povedal Bíreš v piatok 12. apríla po podpise podobnej dohody o vývoze mlieka a mliečnych výrobkov.

Slovensku by podľa neho dohoda a nasledovná certifikácia prevádzok na vývoz do Číny pomohla. Niektoré štáty, napríklad Maďarsko, hoci už takúto zmluvu podpísali, nemôžu pre vlastnú nákazu morom ošípaných s ázijskou krajinou obchodovať.

Ceny rástli

Podľa Imricha však ani zvýšené ceny bravčového mäsa v posledných týždňoch nezaručia výrazné rozšírenie chovu. Slovensko ročne vyprodukuje okolo 90-tisíc ton bravčového mäsa v živej váhe, no potrebuje 220-tisíc až 230-tisíc ton.

"Vyzýval som chovateľov, aby zvyšovali stavy prasníc," povedal Imrich. Ceny v minulom roku aj začiatkom tohto roka boli podľa neho výrazne pod prevádzkovými nákladmi, a tak chovatelia počty ošípaných znižovali.

Zvýšenie ceny dostane chovateľov do čiernych čísiel, o koľko by sa mohli stavy v budúcnosti zvýšiť, si však Imrich netrúfol povedať.

"Niektoré objekty sa zlikvidovali, technológie zhrdzaveli, a teraz by bolo treba znova investovať, aby sa rozprúdil chov ošípaných na Slovensku," dodal predseda zväzu. V minulosti boli práve ošípané jednou z nosných komodít slovenského poľnohospodárstva.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:38