Reuters
StoryEditor

Bielorusko zatiahlo kohútiky v kľúčovom ropovode. Problémová ropa z Ruska už na západ netečie

25.04.2019, 10:48
Autor:
ČTKČTK
Na Slovensko ropa naďalej prúdi cez Ukrajinu.

Bielorusko zastavilo dodávky ruskej ropy do Poľska, ktoré ju odmietlo odoberať kvôli znečisteniu organickým chloridom. Informovala o tom bieloruská agentúra Belta.

Nákup kontaminovanej suroviny z ropovodu Družba zastavilo Nemecko a podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva nemenované zdroje, aj Česká republika. Znečistená ropa by mohla poškodiť rafinérie. Český štátny prevádzkovateľ ropovodov Mero ale dnes popoludní uviedol, že ropu stále prepravuje podľa pôvodného harmonogramu.

"Dostali sme list od poľského prevádzkovateľa (ropovodu Družba), že rafinérie v Poľsku a Nemecku nemôžu prijímať a spracovávať ropu s takými ukazovateľmi," povedal agentúre Belta hlavný inžinier spoločnosti Gomeltransněfť Andrej Verigo.

"Na západe je ropovod od (rafinérie) Mazyr úplne zastavený, kohútiky sú zatvorené."

Prekročené limity

Podľa obchodníkov, ktorí sú partnermi niekoľkých popredných európskych spoločností a na ktoré sa v stredu odvolala agentúra Reuters, kolíše hladina organického chloridu medzi 150-330 časticami na jeden milión (ppm), zatiaľ čo maximum je podľa normy desať ppm.

Zvyčajná úroveň potom predstavuje jedna až tri ppm.

Poľsko siahne na zásoby

Poľské úrady uviedli, že kým sa záležitosť nevysvetlí a pokiaľ nebude vyčistený prepravný systém, bude Poľsko využívať ropu zo svojich zásob. Rafinérske spoločnosť PKN Orlen, ktorá je majiteľom českého Unipetrolu, uviedla, že výroba v rafinérii sa nezastaví, a aspoň zatiaľ ani nebude obmedzená.

Firma bude využívať ropu zo Saudskej Arábie, ktorá sa dopravuje po mori do Gdansku a potom do rafinérie PKN Orlen v Plocku severozápadne od Varšavy.

Orlen tiež podľa portálu gazeta.pl pripomenul, že v súčasnosti takmer polovica ropy, ktorú odoberá, pochádza odinakiaľ než z Ruska. Okrem Saudskej Arábie nakupuje túto surovinu z Nórska, Angoly a Nigérie.

Susedia dali stopku znečistenej rope

Agentúra Reuters uviedla, že import ropy z Ruska prostredníctvom kľúčového ropovodu zastavilo aj Nemecko.

Ruská ropa na Ukrajinu cez Bielorusko podľa informácií agentúry Belta naďalej tečie bez obmedzenia. Firma Gomeltransněfť dnes uviedla, že na Slovensko a do Maďarska sa znečistená ropa dostane za štyri až päť dní.

"Prepravujeme stále podľa pôvodného harmonogramu, inštrukcie o zastavení prepravy sme od spoločnosti Unipetrol neobdržali," povedala popoludní hovorkyňa českého štátneho prevádzkovateľa ropovodov Mero Radomíra Doležalová. Práve petrochemický holding Unipetrol je jediným pravidelným odberateľom ropy od Mera.

Hovorca českého štátneho prevádzkovateľa ropovodov Mero Radomíra Doležalová dnes dopoludnia povedala, že ropa nižšej kvality zatiaľ na územie Českej republiky nedorazila, preprava sa podľa nej uskutočňuje podľa pôvodného plánu. "Rozhodnutie o ďalšom postupe prináleží spoločnosti Unipetrol, pre ktorú je ropa prepravovaná," dodala.

Hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl dnes odkázal na svoje stredajšie vyjadrenie. "O probléme sme boli informovaní. Teraz čakáme na kompletnú správu a potom rozhodneme o ďalších krokoch," uviedol v stredu. Unipetrol patrí poľskej PKN Orlen.

Kedy sa problém vyrieši?

Organický chlorid sa používa na zvýšenie produkcie ropy. Pred transportom je však potrebné ho od ropy oddeliť, pretože môže poškodiť rafinérie. Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že monopolný prevádzkovateľ ropovodov Transnefť sa snaží problém odstrániť čo najskôr.

Bližšie sa k časovému rámcu ministerstvo nevyjadrilo. Podľa zdroja Reuters oboznámeného so situáciou by problém mohol byť vyriešený do konca týždňa.

01 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:49