Reuters
StoryEditor

Lovec predáva na internete fosíliu mláďaťa Tyrannosaura rexa. Vedci zúria

28.04.2019, 00:00
Autor:
divdiv
V aukcii sa aktuálne predáva za 2,95 milióna dolárov.

Na aukčnom portáli eBay môžete kúpiť všeličo. Niektoré ponuky však dokážu vyraziť dych. Jednou z takých je fosília mláďaťa Tyrannosaura rexa, ktorá je pravdepodobne jediná na svete. Medzi vedeckou komunitou predaj takého vzácneho exemplára vyvoláva značné pobúrenie.

Približne 68 miliónov rokov starú fosíliu údajne ponúka profesionálny lovec fosílií Alan Detre. V aukcii sa aktuálne predáva za 2,95 milióna dolárov. Ponuka bola aktualizovaná naposledy v utorok.

Detre tvrdí, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o jediného potomka Tyrannosaura rexa na svete. Fosília má 4,6 metrov dlhé telo, 53 centimetrovú lebku a pílkovité zuby. Na svojom portáli o tom informovala americká spravodajská televízia CNBC.

"Tento rex bol veľmi nebezpečným konzumentom mäsa. Je to jedinečná príležitosť, takú vzácnosť vidieť," povedal Detre. Histológia ukazuje, že mláďa bolo približne štyri roky po smrti.

Vystavený exemplár fosílie

Detre v roku 2017 zapožičal fosíliu prírodovedeckému múzeu Kansaskej univerzity, kde bol exemplár vystavený viac ako rok.

Ako zistil britský denník The Guardian, zostala tam aj potom, čo sa objavila v ponuke na eBay. Skamenenú kostru, ktorá by mohla byť stará 68 miliónov rokov, objavil Detre v roku 2013 na pozemku svojho brata v Montane. Následne sa stala jeho majetkom.

Vedecká komunita je rozhorčená

Riaditeľ Inštitútu biodiverzity na univerzite v Kansase Leonard Krishtalka uviedol minulý týždeň, že Prírodovedné múzeum univerzity nepredáva ani nesprostredkúva predaj vzoriek súkromným osobám.

"Vzhľadom na situáciu bol vystavený exemplár stiahnutý a vrátený majiteľovi. Majiteľa sme tiež požiadali, aby z aukčného portálu zmazal akejkoľvek zmienky a spojenie s nami," dodal Krishtalka.

Ako uviedol server Science Mag, Detre teraz svoje rozhodnutie predať fosíliu v aukcii na eBay bez predchádzajúceho informovania múzea ľutuje. "Mohlo to dopadnúť lepšie, ale preberám plnú zodpovednosť," okomentoval situáciu s tým, že žiadne zákony nebránia súkromným vlastníkom, aby predávali svoje skameneliny.

Society of Verebrate paleontológ (SVP) medzitým zverejnila otvorený list, v ktorom vyjadruje svoje etické obavy z toho, že by sa fosília, ktorá predstavuje jedinečnú súčasť ľudskej histórie, mohla stratiť z očí verejnosti.

"Majiteľ rexa využil vedeckú významnosť exempláru vrátane jeho výstavného statusu na Kansaskej univerzite, ako súčasť svojej reklamnej stratégie. Malo by sa obchodovať iba s odliatkami a inými replikami skamenelín stavovcov, a nie s fosíliami," vyjadrila svoj názor SVP.

01 - Modified: 2023-08-05 08:44:22 - Feat.: - Title: Mikrofón, ktorý slávna raperka hodila po fanúšičke, draždia na eBayi. Cena sa pohybuje v hodnote jednoizbáku v Bratislave 02 - Modified: 2022-10-26 06:31:00 - Feat.: - Title: Možno máte doma poklad. Za 15 rokov starý iPhone dal záujemca vyše 40-tisíc eur 03 - Modified: 2021-06-15 18:48:08 - Feat.: - Title: Top manažér eBayu pre HN: Pandémia nám priniesla prílev nových predajcov 04 - Modified: 2019-09-11 15:35:00 - Feat.: - Title: Našla sa fosília živočícha, ktorý žil pred 550 miliónmi rokov 05 - Modified: 2018-05-14 20:15:57 - Feat.: - Title: Lacné nákupy z Číny sa môžu predražiť. Únia navrhuje nové pravidlá zdanenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:05