Problémy má aj startup Spotify, ktorý sa zaoberá streamovaním hudby od vybraných vydavateľstiev. Švédsky nápad je na trhu už od roku 2008 a teší sa rastúcej popularite. Vlani však stratil 601 miliónov dolárov, a to napriek tomu, že počet používateľov neustále narastá. Za posledné dva roky sa používateľská základňa dostala z 20 miliónov na 50 miliónov. Spoločnosti sa tiež pred rokom podarilo chybou v účtovníctve naoko zmierniť straty. O to je vlaňajší výsledok ešte hrozivejší. Zlé čísla Spotify ospravedlňuje fakt, že len nedávno uzavrel kontrakty s Universal Music Group a Merlin Network Group. Podobne ako Uber, aj Spotify sa chystá na burzu. Na zostavenie plánu sa už dohaduje s poradcami z Morgan Stanley, Goldman Sachs a Allen & Co.Reuters
StoryEditor

Brusel bude vyšetrovať Apple. Kvôli sťažnosti od konkurenta Spotify

06.05.2019, 18:10
Autor:
ČTKČTK
Apple podľa Spotify užívateľom obmedzuje možnosť výberu a brzdí inovácie.

Európska komisia plánuje v priebehu niekoľkých najbližších týždňov začať vyšetrovanie americkej technologickej spoločnosti Apple po tom, čo služba pre streamovanie hudby Spotify túto firmu obvinila z porušovania pravidiel hospodárskej súťaže.

Spotify podala sťažnosť

Informoval o tom na svojich internetových stránkach denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Spoločnosť Spotify podala svoju sťažnosť v marci.

Tvrdí, že Apple vo svojom obchode s aplikáciami App Store zaviedol podmienky, ktoré majú potlačiť konkurentov jeho vlastnej služby pre streamovanie hudby Apple Music.

Apple tak podľa Spotify užívateľom obmedzuje možnosť výberu a brzdí inovácie. "Aplikácie by mali súťažiť na základe kvalít, nie na základe toho, kto vlastní obchod s aplikáciami," vyhlásil v marci hlavný právnik Spotify Horacio Gutierrez.

Apple obvinil konkurenta

Apple v tom čase obvinil Spotify zo "zavádzajúcej rétoriky". Uviedol, že služba Spotify s využitím platformy App Store dosiahla silného rastu a že sa teraz snaží udržať si všetky výhody tohto systému, bez toho, aby do neho prispela.

Sťažnosť Spotify sa točí okolo 30-percentného poplatku, ktorý Apple vyberá z nákupov predplatného cez App Store, píše portál CNBC. Spotify je najväčší službou pre streamovanie hudby na svete.

Firma minulý týždeň oznámila, že v prvom štvrťroku prvýkrát dosiahla hranicu 100 miliónov predplatiteľov. Konkurenčná služba Apple Music mala na konci minulého roka okolo 50 miliónov predplatiteľov.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 05 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:09