V roku 2019 môžeme byť svedkami neudržateľného nárastu verejného dlhu, populistickej revolty, rastu úrokových sadzieb, zníženia likvidity, utesňovania menovej politiky, či postupného otvorenia európskej diskusie o tom, ako postupovať v prípade novej krízy. Nákaza plynúca z Talianska môže ochromiť európske banky, ako aj celú EÚ, ktorá sa kvôli tomu môže dostať do recesie. ECB v reakcii môže spustiť program TLTRO (cielené dlhodobé refinančné operácie) s cieľom predísť veľkým škodám, avšak ani to nemusí stačiť. Nákaza sa môže rozšíriť do Francúzska a politici si uvedomia, že EÚ stojí nad priepasťou. Nemecko a zvyšok jadra Európy odmietajú rozdelenie EÚ a preto nebudú mať inú možnosť ako sa vrátiť späť k výkupu dlhopisov. Hospodárska a menová únia rozšíri mandát ECB na krytie dlhu nad zadlženie nad 50 percent HDP tlačou peňazí, či výkupom dlhopisov. Zvyšok bude garantovať emisiou eurodlhopisov. EÚ zároveň zruší kontroverzné ciele Paktu rastu a stability. Nové fiškálne pravidlá umožnia deficit do troch percent HDP preniesť na ostatné krajiny eurozóny. Dlh nad týmto prahom bude pod priamou kontrolou Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

Inflácia v eurozóne vzrástla, priblížila sa k cieľu ECB

17.05.2019, 11:13
Autor:
ČTKČTK
Oznámil to dnes štatistický úrad Eurostat, ktorý tak potvrdil predbežné údaje zo začiatku mája.

Miera inflácie v krajinách eurozóny v apríli vystúpila na 1,7 percenta z 1,4 percenta v marci. Priblížila sa tak k cieľu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá chce mať infláciu tesne pod dvomi percentami.

Oznámil to dnes štatistický úrad Eurostat, ktorý tak potvrdil predbežné údaje zo začiatku mája. V celej Európskej únii potom miera inflácie v apríli vystúpila na 1,9 percenta z marcových 1,6 percenta.

Vlani v apríli predstavoval medziročný rast spotrebiteľských cien v eurozóne 1,2 percenta a v EÚ 1,5 percenta.

Najviac rástli ceny energií

V eurozóne tento rok v apríli najviac vzrástli ceny energií a služieb. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa kolísavé ceny čerstvých potravín a energií, sa zvýšila na 1,4 percenta z marcových 1,0 percenta. Bez zahrnutia cien energií, potravín, alkoholu a tabaku inflácia predstavovala 1,3 percenta.

Ceny energií v apríli stúpli o 5,3 percenta, rovnako ako v marci. Ceny potravín, alkoholu a tabaku sa zvýšili o 1,5 percenta po marcovom raste o 1,8 percenta. Ceny v službách, ktoré sú kľúčovým sektorom ekonomiky eurozóny, potom vzrástli o 1,9 percenta. V predchádzajúcom mesiaci rast predstavoval 1,1 percenta.

Najnižšia miera inflácie v rámci EÚ bola v apríli v Chorvátsku, kde predstavovala 0,8 percenta, nasleduje Dánsko a Portugalsko s rastom 0,9 percenta. Najvyššia bola inflácia v Rumunsku (4,4 percenta) a Maďarsku (3,9 percenta). Na Slovensku dosiahla 2,4 percenta. 

Rekordne nízke sadzby

ECB sa usiluje o to, aby sa inflácia pohybovala tesne pod dvoma percentami. Centrálna banka sa snaží infláciu aj hospodársky rast v eurozóne podporovať rekordne nízkymi úrokovými sadzbami.

Vlani v decembri ukončila program nákupov dlhopisov, v poslednej dobe sa ale hovorí o tom, že by ECB mohla podporiť ekonomiku aj prostredníctvom novej ponuky lacných úverov pre komerčné banky.

01 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 02 - Modified: 2024-04-23 10:59:24 - Feat.: - Title: Aktivita v súkromnom sektore eurozóny výrazne vzrástla. Pod výsledok sa podpísal kľúčový sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme 04 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-22 12:40:34 - Feat.: - Title: Rozpočtový deficit aj dlh eurozóny v minulom roku mierne klesli. Trinásť štátov prekonalo hranicu 60 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:31