StoryEditor

Euro funguje dobre, môžu ho pokaziť iba politici

29.05.2019, 00:00
Končiaci guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch, ktorý krajinu previedol obdobím finančnej krízy, v exkluzívnom rozhovore hovorí o výzvach a kauzách, ktorým musel čeliť.

Keď ste nastupovali do funkcie guvernéra NBS v prvom funkčnom období, v HN vyšiel komentár, aby ste si kúpili kufor, lebo budete veľa cestovať. Naplnilo sa to?
Áno, funkcia guvernéra je poznamenaná aj cestovaním. Každý druhý týždeň je zasadnutie vo Frankfurte. Okrem toho bývajú zasadnutia Banky pre medzinárodné zúčtovanie v Bazileji, rokovania Medzinárodného menového fondu či rôzne bilaterálne stretnutia, konferencie. Na druhej strane rád cestujem aj súkromne, s manželkou. Teraz síce budem cestovať určite menej, ale základná zmena je, že pôjdem tam, kam chcem. Nie kam musím.

Končíte predčasne. Na Slovensku to nie je bežné.
V Európe to nie je výnimka. Mali sme veľkého guvernéra Axela Webera, Ewalda Nowotného, guvernéra Rakúska. Obaja skončili o rok skôr. Takže to nie je výnimočné, stáva sa to.

Čo bol hlavný dôvod na odchod?
Ak to mám povedať na rovinu, išlo o tlaky, ktoré sa začali pred Vianocami 2017 a bolo možné čítať ich v bulvárnej tlači. Z toho zasa vznikali iné tlaky. Boli útoky na kolegov, rodinu. Pokiaľ ide o mňa, keď som podal abdikáciu, útoky proti mojej osobe ustali. To bol najdôležitejší motív. Jednoducho ma to nebavilo, necítil som sa komfortne. Určite sa budete pýtať na kauzu Rapid Life. Tú nemal záujem riešiť nikto. Ani politicky, ani z pozície iných zložiek štátu. Dokonca ani médiá sa tým nezaoberali. Najviac sa tomu venoval váš komentátor Ľuboslav Kačalka a tiež sa možno stretol s nepríjemnosťami, ktoré z toho vyplývali.


Vy sám ste však spomínali aj stabilitu a budúce riziká pre NBS.
Áno, druhý motív bol, že pre banku je dobré stabilné prostredie. Asi ťažko vieme odhadnúť, aká stabilná bude koalícia a koho bude schopná vygenerovať. Peter Kažimír je veľmi dobrý kandidát. Je plný energie, o 15 rokov mladší ako ja. Má medzinárodné skúsenosti, odborne je tiež veľmi schopný. Nastala situácia, že sem môže prísť človek, ktorý vie banku posunúť a pomôcť jej preplávať cez turbulentnejšie a možno neisté obdobia.

Petrovi Kažimírovi bola vyčítaná jeho politická minulosť, keďže ide do inštitúcie, ktorá má byť absolútne apolitická. Nemôže to byť, aj v rámci eurozóny, pre NBS problém?
To, že ide z politickej funkcie, nie je problém. Veľa guvernérov malo politické funkcie. Napríklad aktuálny viceprezident ECB Luis de Guindos bol minister financií. Francúzsky guvernér François Villeroy de Galhau pracoval na ministerstvách, nemecký guvernér Jens Weidmann prišiel priamo z tímu Angely Merkelovej. Novým guvernérom Írska bude od septembra dokonca súčasný minister financií Nového Zélandu. Je skôr výnimkou, ak príde na post guvernéra človek, ktorý nemal žiadny kontakt s politikou. Následne je to na každom človeku, ako sa s novou pozíciou vysporiada. Ale myslím si, že Peter Kažimír to zvládne.

Vy dvaja sa poznáte dlhé roky.
Poznal som ho ešte ako študenta, pôsobil v študentskom parlamente. Ten bol vtedy dôležitý pre voľbu dekana. Takže istým spôsobom ovplyvnil, že prijal kandidatúru na pozíciu dekana. Veľa sme spolu komunikovali a našli sme k sebe pomerne blízky, kamarátsky vzťah. Za tých 30 rokov, čo sa poznáme, sme sa, samozrejme, zmenili, ale stále si vieme povedať dôležité veci z očí do očí.

Ako sa Národná banka za deväť rokov vášho pôsobenia zmenila?
Zmenila sa veľmi. No je to dané aj tým, že sa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:30