Reuters
StoryEditor

Mánia v Senegale: Ľudia utrácajú celý majetok za luxusné ovce

02.06.2019, 07:59
Autor:
ČTKČTK
Ovce sú v Senegale ukážkou spoločenského statusu.

"Keby som mal 100-tisíc dolárov, utratil by som ich za ovce," hovorí obchodník s ovcami Adid Seck. Takéto nadšenie nie je v Senegale nič neobvyklé. Ľudia tu ovce zbožňujú.

Nielen, že skvele chutia, sú tiež symbolom spoločenského statusu. Každý rok ich miestni pri náboženských sviatkoch tabaski obetujú stovky tisíc (a následne ich zjedia).

Chudobné rodiny sa často zadlžujú, hoci je to pre ich rozpočet zničujúce, len aby si jednu ovcu mohli kúpiť a nestratili tak svoje spoločenské postavenie, píše britský týždenník The Economist.

Luxusné ovce

Predmetom najnovšej posadnutosti je obzvlášť luxusné plemeno zvané ladoum. Sú to obrovské a majestátne ovce, barany môžu vážiť toľko ako traja dospelí muži.

Napodiv však nemajú vlnu (čo v západnej Afrike nepredstavuje problém, keďže je tam na sveter príliš horúco). Niektoré z nich pripomínajú skôr malé kone ako ovce.

Na to, aby ich miestni obetovali niektorému z bohov, sú tieto zvieratá príliš cenné. Obchodníci ich miesto toho predávajú bohatým ľuďom, biznismenom, náboženským vodcom a členom vlády, ktorí sa o ne starajú ako o domácich miláčikov.

Ovce ladoum sú tak populárne, že sa pre ne organizujú televízne prehliadky krásy, v ktorých sa súťaží o tisíce dolárov.

Ovčia súťaž krásy:

Na poľnohospodárskom veľtrhu v hlavnom meste Dakar dobre zaopatrené páry skúmajú rodokmene oviec, v ktorých vidia investíciu do budúcnosti. Niektorí obchodníci údajne dodávajú ovce samotnému prezidentovi Senegalu.

Ceny letia hore

Cena tohto plemena raketovo stúpa. Adid Seck kúpil svoje prvé tri ovce v roku 2016 dohromady za 8500 dolárov a začal ich množiť.

Dnes odhaduje, že by mohol predať jedného z obrovských baranov, ktorému dal meno Kronos, asi za 70-tisíc dolárov.

V krajine, kde HDP na obyvateľa dosahuje asi 1000 dolárov, sa môžu tieto ceny zdať ako číre šialenstvo. Podľa obdivovateľov oviec za to však zvieratá stoja.

"Robia mi radosť," hovorí Seck. "Toto plemeno má veľkú charizmu," dodáva. V dome ich má teraz štyridsať a má dvoch zamestnancov, ktorí sa o ne starajú. Rovnako však trávi väčšinu svojho času tým, že o ne stará.

Jeho žene to vraj nevadí, pretože sú zvieratá tak výnosné. Jahňatá Seck často predáva za 2500 až 5000 dolárov. Dúfa, že v budúcnosti postaví svojim ovčím kamarátom vlastný dom.

Chovanie takto cenných zvierat však môže byť nebezpečné. "Naším najväčším problémom sú zlodeji oviec," hovorí iný chovateľ.

Jedného dňa k nemu do domu vraj vtrhli ozbrojení muži a zobrali mu šesť oviec v hodnote 85-tisíc dolárov. Je však otázkou, či budú mať túto cenu ešte za rok. Niektorí ekonómovia tvrdia, že mánia okolo oviec plemena ladoum je odsúdená ku skaze.

01 - Modified: 2024-03-28 06:10:50 - Feat.: - Title: Biden blahoželal víťazovi prezidentských volieb v Senegale 02 - Modified: 2024-03-27 19:56:30 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Senegale porazil opozičný Faye vládneho kandidáta 03 - Modified: 2024-03-26 06:35:49 - Feat.: - Title: Víťazom prezidentských volieb v Senegale sa stal Bassirou Diomaye Faye z opozície 04 - Modified: 2024-03-25 06:25:01 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Senegale priebežne vedie opozičný kandidát Faye 05 - Modified: 2024-03-24 11:55:41 - Feat.: - Title: Senegalčania hlasujú v prezidentských voľbách, očakáva sa tesný súboj
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:45