Reuters
StoryEditor

Spájaniu gigantov odzvonilo, Fiat stiahol ponuku na fúziu s Renaultom

06.06.2019, 07:10
Autor:
TASRTASR
Dôvodom sú politické podmienky vo Francúzsku.

Nadnárodný koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) stiahol svoju ponuku na fúziu s francúzskou automobilkou Renault.

Dôvodom bola požiadavka vlády v Paríži, ktorú obvinil zo zasahovania do dohody o zlúčení oboch firiem a vytvorení tretej najväčšej automobilky na svete.

Zdroj blízky francúzskej automobilke povedal, že FCA sa stiahol po tom, ako sa Francúzsko snažilo odložiť rozhodnutie o dohode, aby získalo podporu Nissanu, japonského aliančného partnera Renaultu.

Francúzski vládni predstavitelia tlačili na Nissan, aby túto fúziu podporil. Nissan povedal, že sa zdrží hlasovania.

Dôvodom sú politické podmienky

Francúzska vláda, ktorá vlastní 15-percentný podiel v spoločnosti Renault, tlačila aj na FCA a požadovala záruky, že Francúzsko nestratí pracovné miesta, a tiež vyplatenie dividend akcionárom spoločnosti Renault vrátane vlády.

Uviedli to zdroje oboznámené s rozhovormi. FCA v pôvodnom návrhu neponúkol akcionárom Renault žiadne špeciálne dividendy.

Fiat vo svojom vyhlásení skonštatoval, že vo Francúzsku v súčasnosti neexistujú také politické podmienky, aby toto zlúčenie úspešne pokračovalo.

Renault v samostatnom vyhlásení oznámil, že jeho predstavenstvo „nie je schopné prijať rozhodnutie, pretože zástupcovia francúzskeho štátu požiadali o odloženie hlasovania na neskôr".

Obe spoločnosti pritom investorom povedali, že fúzia zníži prevádzkové náklady a investície o päť miliárd eur ročne. FCA by vďaka nej získal prístup k špičkovej technológii elektrického pohonu Renaultu, a splnil by tak normy pre automobily s nulovými emisiami.

Renault by mal zase podiel na lukratívnom trhu taliansko-amerického koncernu FCA s Jeepmi a úžitkovými vozidlami RAM.

Veľké náklady na zmeny

Zatiaľ nie je jasné, čo teraz obe spoločnosti urobia, aby zvládli veľké náklady na rozsiahle technologické a regulačné zmeny. FCA bez úspechu už rokoval aj s francúzskou skupinou PSA Group, v ktorej má vláda v Paríži tiež svoj podiel.

K náhlemu ukončeniu rozhovorov o fúzii došlo v stredu po polnoci, keďže francúzska vláda, ktorá je vďaka 15-percentnému podielu najväčším akcionárom Renaultu, si určila svoje podmienky vrátane zachovania 20-ročného spojenia s Renaultom a Nissanom.

Megafúzia sa zadrhla na poslednom bode

Podľa zdroja z francúzskej vlády práve na poslednom bode sa fúzia "zadrhla". Nissan síce naznačil, že by sa zdržal hlasovania, ak by k nemu došlo v stredu večer. Vláda v Paríži však požiadala o "viac času" a odklad hlasovania na budúci týždeň, aby mohla využiť plánovanú návštevu ministra hospodárstva Bruna Le Maireho 7. júna v Japonsku na rozhovory s Nissanom.

Na rokovaniach vo Francúzsku sa dosiahol pokrok a "predbežná dohoda". Šéf FCA John Elkann vedel, že spolupráca v rámci aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi bola "kľúčovou podmienkou" a že podpora Nissanu je dôležitá, pripomenul zdroj.

Nissan však naznačil, že úplná fúzia Renaultu a FCA by výrazne zmenila štruktúru jeho aliancie s Renaultom a žiadal zásadné preskúmanie ich vzťahu.

Po kolapse rozhovorov o fúzii budú obe spoločnosti čeliť množstvu problémov. Akcie spoločnosti Nissan a Mitsubishi vo štvrtok na začiatku obchodovania v Tokiu klesli.

01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:22