Britský princ Harry a vojvodkyňa zo Sussexu MeghanTASR
StoryEditor

Renovácia domu pre Harryho a Meghan stála milióny. Hradená bola zo štátnej pokladnice

25.06.2019, 17:26
Autor:
ČTKČTK
Britská kráľovská rodina dostáva každoročne grant od ministerstva financií.

Renovácia vidieckeho sídla Frogmore Cottage, kam sa začiatkom roka presťahoval princ Harry a jeho žena Meghan, vyšla britskú štátnu pokladnicu na 2,4 milióna libier. Údaj je súčasťou novo zverejneného účtovníctva britskej kráľovskej rodiny za minulý rok a časť toho tohto roka. Spravodajský web BBC však uvádza, že dvor do štátneho rozpočtu prispel sumou oveľa vyššou, než koľko z neho odčerpal.

Práce na Frogmore Cottage boli platené z dotácie, ktorú kráľovskej rodine prideľuje britské ministerstvo financií. Grant pre kráľovnú na obdobie, ktorého sa týkajú zverejnené čísla, predstavoval 82,2 miliónov libier.

Tento grant sa zase financuje z ekonomických aktivít monarchie, ktoré podľa BBC v poslednom štatistickom období rozšírili štátny rozpočet o rekordných 343,5 miliónov libier.

V novom bydlisku vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu sa vymieňali chybné stropné trámy a podlahové nosníky, tiež sa tu vylepšoval zastaraný systém kúrenia. Podľa agentúry AP bolo potrebné niekoľko nehnuteľností spojiť do jednej, ktorá teraz slúži ako domov pre kráľovský pár a ich čerstvo narodeného syna Archieho. Hlavná rekonštrukcia trvala asi pol roka, niektoré práce na exteriéri však ešte pokračujú.

"Objekt bol prerobený na jedinú rezidenciu a zastaraná infraštruktúra bola nahradená, tak aby mala nehnuteľnosť zaistenú dlhú budúcnosť," povedal médiám Michael Stevens, ktorý spravuje príjmy britskej kráľovnej.

Buckinghamský palác zdôraznil, že všetky renovácie nad rámec základného vybavenia si Harry a Meghan hradili sami.

Pred sťahovaním do Frogmore Cottage na pozemkoch pri hrade Windsor bývali vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu v londýnskom Kensington paláci spoločne s princom Williamom a jeho ženou Kate. BBC pripomína, že William a Kate utratili cez štyri milióny libier, keď si z bývalých kancelárií urobili byt.

01 - Modified: 2022-05-04 08:13:31 - Feat.: - Title: Rana pre Meghan Markle. Netflix ruší projekty, stopku dostala aj vojvodkyňa 02 - Modified: 2021-09-06 14:34:41 - Feat.: - Title: Umierajúca Meghan po autonehode obklopená novinármi. Svet kritizuje film o kráľovskom páre 03 - Modified: 2021-07-20 08:20:29 - Feat.: - Title: Princ Harry vydá knihu pamätí. Povolenie z paláca však neočakáva 04 - Modified: 2021-06-06 17:40:58 - Feat.: - Title: Veľká radosť princa Harryho a Meghan. Stali sa rodičmi druhého potomka 05 - Modified: 2021-04-12 07:48:35 - Feat.: - Title: Princ Harry sa vrátil do Londýna na pohreb princa Philipa. Pricestoval bez Meghan
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:12