Reuters
StoryEditor

Megainvestícia v zábavnom priemysle. Dánska rodina ovládne Legolandy

29.06.2019, 00:00
Autor:
fihfih
Dánska rodina zakladateľov stavebnice LEGO spolu s investormi kupuje spoločnosť Merlin Entertainments.

Britská spoločnosť Merlin Entertainments mieri z londýnskej burzy do súkromných rúk. Doterajšieho vlastníka zábavných parkov Legoland a múzeí voskových figurín Madame Tussauds za 4,8 miliardy libier plne ovládne dánska rodina zakladateľov stavebnice LEGO s ďalšími investormi.

Investičná spoločnosť Kirkby Invest pravnuka zakladateľa hračkárskej firmy LEGO Kirka Kristiansena uvádza, že má finančné prostriedky aj skúsenosti na to, aby "realizovala rastový potenciál spoločnosti". Tej sa v poslednej dobe príliš nedarí.

Kirby už teraz vlastní tretinu akcií Merlina. Správcom zábavných parkov patrí nielen Legoland a múzeum Madame Tussauds, ale aj London Eye (kolotoč na brehu Temže), zábavný park Alton Towers v Staffordshire s viac ako storočnou históriou, ktorý bol v roku 2017 druhým najnavštevovanejším zábavným komplexom vo Veľkej Británii, a zábavný park so ZOO Chessington World of Adventures.

Kirby uvádza, že žiadne atrakcie po prevzatí akcií rušiť nebude a takisto nebude predávať žiadnu časť spoločnosti. Spolu s ďalšími investormi za firmu zaplatí 4,8 miliardy libier, teda v prepočte 5,35 miliardy eur. 

Z burzy do súkromných rúk

Jedným z investorov je správca súkromného kapitálu Blackstone. Firma uviedla, že má značné prostriedky na podporu dlhodobých plánov Merlina, "ktoré si vyžiadajú značné investície pre udržanie dlhodobého úspechu". Ďalším investorom je kanadský penzijný fond CPPIB.

Merlin Entertainments je druhým najväčším operátorom zábavných parkov na svete. Prevádzkuje 130 atrakcií či parkov v 25 krajinách sveta. 

Firmu čaká odchod z londýnskej burzy, kam vstúpila pred šiestimi rokmi. Investori získajú 455 pencí na akciu, o pätnásť percent viac než bola štvrtková záverečná hodnota, kedy akcie skončili na 395 pencí.

Nehoda v zábavnom parku

Časť investorov naliehala na predaj firmy do súkromných rúk s tým, že jej to prospeje. Spoločnosť ValueAct Capital podľa Bloombergu napísala minulý mesiac predstavenstvu Merlina otvorený list, v ktorom poukazovala na to, že je potrebné viac investovať do nových hotelov a Legolandu, čo je ťažké, ak je firma verejne obchodovateľná.    

Merline sa v poslednej dobe veľmi nedarí. Okrem brexitu mala vplyv na jeho biznis tiež nehoda v roku 2015 v britskom zábavnom parku Alton Towers, kedy sa zranilo 16 ľudí. Kvôli oneskoreniu výstavby a vplyvu regulácie problémom čelil tiež Legoland v New Yorku.

Napriek tomu sa Merlin obzerá po ďalších destináciách. Nový Legoland by chcel otvoriť v Južnej Kórei, tri ďalšie plánuje mať v roku 2030 v Číne.

01 - Modified: 2023-05-05 14:06:50 - Feat.: - Title: Štrajk scenáristov v Hollywoode. Zábavný priemysel prišiel za dva dni o 10 miliárd, v ohrození je každý tvoj obľúbený seriál 02 - Modified: 2023-04-23 11:38:43 - Feat.: - Title: Ďalší futbalový konglomerát na obzore. Šejkov zaujal regionálny belgický klub. Bude malým bratom Newcastlu? 03 - Modified: 2023-02-21 20:21:59 - Feat.: - Title: Dramatický zvrat. Američania FC Liverpool nepredajú. Môže to byť aj súčasť taktiky, upozorňuje ekonóm 04 - Modified: 2022-12-21 13:15:46 - Feat.: - Title: Dištanc, rasistické výroky a teraz štyri miliardy dolárov. Zámorský šport je na prahu ďalšieho megaobchodu 05 - Modified: 2022-09-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod za 800 miliónov sa komplikuje. Záujemca potrebuje injekciu. Žiaden strach, tvrdia obe strany
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:30