TASR/Markus Schreiber
StoryEditor

Lagardová smeruje do ECB. Menový fond dočasne povedie Lipton

03.07.2019, 11:16
Autor:
TASRTASR
Christine Lagardová v utorok oznámila, že po nominácii na post prezidentky ECB "dočasne" odstúpi zo svojej funkcie v globálnej finančnej inštitúcii.

Americký ekonóm David Lipton bude dočasným riaditeľom Medzinárodného menového fondu (MMF) po odstúpení Christine Lagardovej, ktorá bola nominovaná na post prezidentky Európskej centrálnej banky (ECB).

"Akceptujeme rozhodnutie Lagardovej, ktorá sa dočasne vzdala svojich povinností v MMF počas nominácie," uviedlo predstavenstvo fondu. "Máme plnú dôveru v prvého zástupcu generálnej riaditeľky Davida Liptona ako šéfa MMF," doplnilo.

Lagardová v utorok oznámila, že po nominácii na post prezidentky ECB "dočasne" odstúpi zo svojej funkcie v globálnej finančnej inštitúcii.

Lídri Európskej únie (EÚ) sa v utorok dohodli na obsadení najvyšších pozícií v bloku, politických aj ekonomických, vrátane nominácie Lagardovej, ktorá vystrieda šéfa ECB Maria Draghiho. Jeho osemročné funkčné obdobie sa končí v novembri.

Odstúpi dva roky pred koncom

Nominácia znamená, že Lagardová odstúpi z postu generálnej riaditeľky MMF dva roky pred koncom jej druhého päťročného funkčného obdobia. To odštartuje hľadanie jej náhrady.

Predstavenstvo fondu sa stretlo ešte v utorok a vymenovalo Američana Liptona, hlavného zástupcu Lagardovej, za dočasného riaditeľa inštitúcie.

Podľa tradícií inštitúcie, založenej po druhej svetovej vojne, MMF od jeho vzniku vždy viedol Európan a Američan bol na čele Svetovej banky.

Získala si uznanie

V roku 2011, keď sa šéfkou fondu stala Lagardová, došlo prvýkrát k otvorenému procesu výberu vedenia MMF, v rámci ktorého mohol každý člen predstavenstva alebo zástupca krajiny navrhnúť kandidáta. Lagardová v procese "zvíťazila" nad Agustínom Carstensom, vtedajším šéfom mexickej centrálnej banky. Získala si uznanie za to, ako viedla MMF počas globálnej finančnej krízy.

"Bola fantastickou veľvyslankyňou fondu, dokázala predať svoje myšlienky a bola veľmi dobrá v komunikácii," povedal Mark Sobel, bývalý predstaviteľ amerického ministerstva financií a predseda fóra menových a finančných inštitúcií.

Lagardová má podľa neho skúsenosti s menovou politikou, aj keď nikdy neviedla centrálnu banku. Jej druhé funkčné obdobie sa zhodovalo s nástupom amerického prezidenta Donalda Trumpa a konfliktmi medzi veľkými svetovými ekonomikami pre obchod, ktoré bývalá francúzska ministerka financií označila za hlavnú hrozbu pre svetové hospodárstvo.

01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 04 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:55