Amazon, Google, Apple, FacebookReuters
StoryEditor

USA spustili vyšetrovanie technologických gigantov, ich akcie v reakcii klesli

24.07.2019, 12:39
Autor:
ČTKČTK
Vyšetrovanie je zamerané na dominantné internetové vyhľadávače, sociálne médiá a online maloobchodné služby.

Americké ministerstvo spravodlivosti vyšetruje veľké technologické firmy, ktoré podozrieva z porušenia protimonopolných pravidiel.

Napísal to denník The Wall Street Journal (WSJ). V správe ministerstva nie je meno žiadnej firmy uvedené, podľa denníka by mohlo ísť o spoločnosti Facebook, Amazon, Apple alebo Alphabet. Vyšetrovanie je zamerané na dominantné internetové vyhľadávače, sociálne médiá a online maloobchodné služby.

Ministerstvo sa podľa WSJ zameria na okolnosti rastu a na čoraz väčší vplyv týchto firiem, ktorých aktivity zasahujú do nových podnikateľských odborov. Chce skúmať, ako technologické firmy nakladajú s rastúcim vplyvom, ktorý je dôsledkom stále širšieho spektra užívateľov ich služieb.

Akciu vyvolali škandály

Vopred daný cieľ vyšetrovanie nemá, uvádza newyorský denník. Podľa agentúry AP akciu vyvolali škandály spojené s porušovaním dôvernosti osobných dát na sociálnej sieti.

Pátranie môže vyústiť v detailnejšie prešetrenie aktivít niektorej z preverovaných spoločností. Kedy akcia ministerstva skončí, nie je podľa WSJ známe.

Príprava vyšetrovania

Ministerstvo spravodlivosti podľa amerických médií už koncom mája zahájilo prípravu vyšetrovania firmy Google, dcérskej firmy spoločnosti Alphabet, s cieľom zistiť, či neporušuje protimonopólnu legislatívu.

Podľa WSJ sa do terajšieho vyšetrovania zapája aj Federálna obchodná komisia (FTC), ktorá minulý týždeň udelila Facebooku pokutu približne päť miliárd dolárov za porušenie ochrany súkromia.

Akcie Facebooku, Alphabetu a Amazonu klesli o viac ako jedno percento bezprostredne po oznámení. Akcie spoločnosti Apple tiež klesli.

Zástupcovia spoločností Facebook a Apple odmietli komentovať, informuje portál CNBC

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:46