erome Powell dlhodobo čelí tlaku zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý presadzuje politiku nízkych úrokových sadzieb na podporu americkej ekonomiky.Reuters
StoryEditor

Prvýkrát za viac ako desať rokov, Fed znížil základný úrok

31.07.2019, 20:12
Autor:
ČTKČTK
Fed k rozhodnutiu prinútili obavy o vývoj globálnej ekonomiky a mierna inflácia v USA.

Menový výbor centrálnej banky USA podľa očakávaní znížil základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 2,00 až 2,25 percenta. Je to prvé zníženie úrokov od decembra 2008, kedy svetová ekonomika čelila najhoršej kríze od 30. rokov minulého storočia.

Fed vo vyhlásení uviedol, že k rozhodnutiu ho prinútili obavy o vývoj globálnej ekonomiky a mierna inflácia v USA. Naznačil tiež, že je pripravený náklady na úvery ďalej znížiť, ak to bude potrebné, napísala agentúra Reuters.

Úprava v polovici cyklu

Šéf Fedu Jerome Powell na tlačovej konferencii vyhlásil, že zníženie je len úpravou menovej politiky v polovici cyklu, nie je tak začiatkom cyklu znižovania úrokov. Uviedol ďalej, že úroky by mohli ešte klesať, avšak centrálna banka neplánuje spustiť dlhodobý cyklus znižovania úrokových sadzieb. Zatiaľ však nepovedal, koľkokrát by Fed mohol náklady na úvery ešte znížiť. Ďalší pokles podľa neho bude závisieť na štatistických údajoch a rizikách, ktoré ohrozí výhľad Fedu.

Powell poznamenal, že dlhodobá séria znižovania úrokov by naznačovala oslabenie ekonomiky. Súčasný krok Fedu má iba udržať ekonomický rast.

Od základnej úrokovej sadzby Fedu sa odvíjajú úverové náklady pre podniky a spotrebiteľov. To znamená, že s poklesom sadzieb vklady v bankách bývajú menej úročené, zatiaľ čo dlžníkom sa zlacňujú pôžičky.

Základná myšlienka je taká, že keď klesnú úroky, podporí to požičiavanie a míňanie a povzbudí to ekonomický rast.

Fed uviedol, že bude naďalej sledovať, ako prichádzajúce informácie ovplyvnia ekonomiku, a urobí všetko pre to, aby udržal rekordne dlhú expanziu americkej ekonomiky. Túto formuláciu finančné trhy interpretujú ako signál možného ďalšieho znižovania sadzieb.

Banka tiež dodala, že trh práce považuje naďalej za silný a výdavky domácností sa oživili. Výdavky firiem sú však slabé. Starosti mu robí tiež inflácia. Zníženie sadzieb by tak malo pomôcť vrátiť infláciu späť k dvojpercentnému cieľu stanovenému bankou ako strop cenovej stability.

Trump chcel výraznejšie zníženie úrokov

Analytici zníženie úrokov o štvrť percentuálneho bodu všeobecne očakávali. Iba dvaja z desiatich členov menového výboru boli proti zníženiu úrokov a chceli ich nechať na súčasnej úrovni. Obaja majú pochybnosti, či je nutné znižovať úroky vzhľadom k súčasnej expanzii ekonomiky USA, mierej nezamestnanosti, ktorá je blízko 50-ročného minima, a masívnym výdavkom domácností. Naopak prezident Donald Trump požadoval výraznejšie zníženie úrokov. Trump už niekoľkokrát karhal Powella, že toho nerobí dosť, aby pomohol jeho vláde s podporou rastu americkej ekonomiky.

Fed tiež oznámil, že zastaví predaj dlhopisov vo svojom držaní od 1. augusta, teda o dva mesiace skôr, ako pôvodne plánoval. Rozhodnutie podporuje jeho snahu o plošné uvoľnenie menovej politiky.

Fed v decembri 2015 po takmer desiatich rokoch obnovil zvyšovanie úrokov. Odvtedy sadzby stúpli deväťkrát, z toho len za minulý rok štyrikrát. Pôvodne sa očakávalo, že zvyšovanie úrokov bude pokračovať, na začiatku tohto roka však Fed cyklus zvyšovania úrokových sadzieb zastavil kvôli obavám zo spomalenia hospodárskeho rastu v USA aj v zahraničí. 

01 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 02 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 03 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 04 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:14