Reuters
StoryEditor

Konflikt s Európou je pre USA nebezpečnejší ako spory s Čínou

27.08.2019, 16:23
Autor:
ČTKČTK
Bilaterálny obchod medzi USA a EÚ minulý rok prevýšil ten s Čínou o viac než 70 percent.

Ak sa plne rozvinie obchodné vojna medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou, môžu USA stratiť viac, než v prípade súčasného konfliktu s Čínou.

Uviedli to odborníci v rozhovore so serverom CNBC. Prezident USA Donald Trump pokračuje v tvrdej rétorike voči EÚ a jeho administratíva má v novembri rozhodnúť, či zaťaží clami jedno z najdôležitejších priemyselných odvetví v Európe: výrobu automobilov.

Spojené štáty už uvalili clo na európsky hliník a oceľ, čo v EÚ v júni 2018 viedlo k zavedeniu ciel vo výške 25 percent na dovoz z USA v hodnote 2,8 miliardy dolárov (2,5 miliardy eur), pričom spory okolo výrobcov lietadiel Airbusu a Boeingu pokračujú.

Odvetné clá EÚ

Odborníci ale usudzujú, že konflikt s Európou je pre USA nebezpečnejší ako spory s Čínou.

"Obchod EÚ - USA je najdôležitejší. Je to zďaleka najväčší bilaterálny obchodný tok na svete," uviedol ekonóm nemeckej banky Berenberg Florian Hense.

"Pokiaľ ide o vývoz a dovoz tovaru a služieb, bilaterálny obchod medzi USA a EÚ v roku 2018 prevýšil obchod medzi USA a Čínou o viac ako 70 percent," dodal.

Vývoz z USA do EÚ bol v minulom roku trojnásobne vyšší ako vývoz do Číny, a z toho vyplýva, že Európa môže Washington tvrdo zasiahnuť.

Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová vyhlásila, že ak USA udrú ako prvé, EÚ je pripravená zaviesť odvetné clá. Dúfa však, že únia sa do tejto situácie nedostane.

"Pravidlá medzinárodného obchodu, ktoré sme v priebehu rokov rozvíjali spoločne s našimi americkými partnermi, nemožno porušovať bez reakcie z našej strany," povedala v júni 2018.

Od tej doby zakaždým, keď USA hrozí ďalšími clami, Brusel vypracoval rôzne zoznamy tovaru, aby ukázal, ako by Biely dom mohli zasiahnuť, upozorňuje CNBC.

EÚ ani USA si obchodnú vojnu nemôžu dovoliť

Riaditeľ Európskeho centra pre medzinárodnú politickú ekonómiu (ECIP) Fredrik Erixon poukázal na to, že ani EÚ, ani USA si teraz nemôžu obchodné vojnu dovoliť.

Vplyvy obchodnej vojny USA - Čína začínajú byť zrejmé až teraz, keď sú čiastočne vyvážené priaznivým hospodárskym prostredím.

Pokiaľ ale na jeseň dôjde k výraznému zvýšeniu ciel medzi USA a EÚ, bude to iné. "Obe ekonomiky spomaľujú a cyklický účinok ciel bude pravdepodobne veľmi silný," dodal Erixon.

Erik Joness, profesor Univerzity Johnsa Hopkinsa, vysvetlil, že potenciálna obchodná vojna medzi USA a EÚ by ohrozila podnikateľské modely nadnárodných firiem.

"Väčšina obchodu sa uskutočňuje skôr vo firmách než medzi nimi," uviedol Joness.

"Obchodná vojna medzi USA a Európou by pre USA bola náročnejšia než obchodná vojna s Čínou, pretože by oslabila americké nadnárodné spoločnosti, zmenšila veľkosť trhov, ku ktorým majú americké firmy prístup, a prinútila ich k predaju zahraničných aktív a k uvoľneniu priestoru zahraničnej konkurencii," povedal.

"Inými slovami, zmazala by všetky štrukturálne výhody, ktoré americká administratíva vytvorila od konca druhej svetovej vojny," dodal.

01 - Modified: 2019-10-07 15:03:13 - Feat.: 0 - Title: Čína odmieta ďalšiu eskaláciu obchodnej vojny s USA 02 - Modified: 2019-08-27 07:32:11 - Feat.: 0 - Title: Ceny ropy mierne vzrástli. Môže za to uvoľnenie napätia medzi USA a Čínou 03 - Modified: 2019-08-27 09:51:31 - Feat.: 0 - Title: Úspešné slvenské startupy pôjdu na trojmesačný pobyt do USA a Izraela
01 - Modified: 2019-08-21 14:29:55 - Feat.: - Title: Všetky karty držíme v rukách my, povedal Trump 02 - Modified: 2018-07-22 09:31:04 - Feat.: - Title: Spojené štáty ponúkli EÚ dohodu o voľnom obchode. Narazili na odpor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:47