Uber, burzaReuters
StoryEditor

Stratový Uber hľadá ďalšie príjmy. Prepojí firmy s barmanmi či skladníkmi

06.10.2019, 11:36
Nová aplikácia Uber Works je určená pre tých, ktorí hľadajú príležitostný zárobok.

Alternatívna prepravná služba Uber sa púšťa do nového biznisu. V americkom Chicagu spúšťa novú aplikáciu, ktorá prepojí napríklad upratovačky alebo skladníkov s firmami, ktoré ich služby dopytujú. Firme by to malo pomôcť v dobe, ktorá úplne neželá jej hlavnej činnosti, sprostredkovaniu prepravných služieb.

Nová aplikácia Uber Works je určená pre tých, ktorí hľadajú príležitostný zárobok. Lákať tak bude napríklad čašníkov, barmanov, skladníkov či upratovačky. Tých bude následne prepájať so zamestnávateľmi, ktorým práve daný personál chýba.

Majú konkurenicu

Aplikácia firmy sa s potenciálnymi pracovníkmi spojí na základe konkrétnych požiadaviek, uviedla spravodajská stanica BBC.

Uber Works bude najprv dostupná iba v americkom Chicagu, kde už má spoločnosť skúsenosti s testovaním svojich služieb a produktov. Mieni tak konkurovať podobným aplikáciám ako sú Wonolo, Workpop alebo Shiftgig. Či bude aplikácia dostupná aj na Slovensku zatiaľ nie je známe.

Práva pre pracujúcich, povinnosti pre Uber

Novinka bola oznámená v čase, keď sa Uber potýka s mnohými peripetiami zo strany regulátorov po celom svete. Kalifornia, v ktorej spoločnosť Uber sídli, nedávno predložila zákon, ktorý posilňuje práva takzvaných príležitostných pracovníkov. Tými sú aj šofér jazdiaci pre Uber.

Tí by podľa návrhu zákona mali mať rovnako ako klasickí zamestnanci nárok na platenú dovolenku či nemocenské. S novými povinnosťami však firmu čakajú aj ďalšie náklady, ktoré sa premietnu do cien poskytovaných služieb. Podľa odhadov by mohli narásť až o tridsať percent.

Uber sa nechal počuť, že jeho aplikácia zlepší podmienky pre zamestnancov i samotné firmy. Podľa globálnej spoločnosti je jej systém otvorenejší než je tomu u pracovných agentúr.

Pracovníkom aplikácie poskytne detaily o výške prípadnej odmeny či podrobnosti o podmienkach na pracovisku. Zamestnanci v nej tiež môžu sledovať dĺžku pracovného času a prestávok. Firmy na druhú stranu získajú možnosť ich verejne ohodnotiť.

01 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 02 - Modified: 2023-04-21 16:15:11 - Feat.: - Title: Uber končí v Rusku, Yandex kúpil jeho podiel v spoločnom podniku 03 - Modified: 2022-08-02 14:34:27 - Feat.: - Title: Uber sa v 2. štvrťroku prepadol do straty, tržby sú však nadpriemerné 04 - Modified: 2022-07-29 16:46:19 - Feat.: - Title: TIsk: Uber rokuje o možnom spojení s indickým konkurentom Ola 05 - Modified: 2022-07-14 10:37:30 - Feat.: - Title: Vyše 500 žien žaluje Uber pre sexuálne obťažovanie od vodičov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:56