AP/TASR
StoryEditor

Rozhodnutie Bruselu je dobrou správou pre Moskvu. Únia bude závislá na ruskej energii desiatky rokov

03.02.2022, 10:07
Autor:
ČTKČTK
Ruské plynárenské spoločnosti aj firmy stavajúce jadrové elektrárne zažívajú vďaka zelenej taxonómii rozkvet.

Európa započítala po minuloročnej energetickej kríze plyn a urán do zelenej energetiky - a Rusko zostane pre Európsku úniu kľúčovým dodávateľom energetických zdrojov ešte desiatky rokov.

Napísal to ruský hospodársky denník Vedomosti, ktorý sa vo svojom článku venoval vplyvom takzvanej zelenej taxonómie, teda schváleniu dočasného zaradenia jadra a plynu medzi čisté zdroje energie v EÚ.

Svetová jednotka v stavbe elektrární 

Pre Rusko zostáva plynová a jadrová energetika Európy jedným z kľúčových trhov, zdôraznil denník a s odvolaním sa na údaje štatistického úradu Eurostat z minulého mesiaca. Pripomenul tiež, že Rusko bolo v minulom roku najväčším dodávateľom plynu do EÚ s podielom 46,8 percenta na trhu.

O rok skôr to bolo 43,9 percenta. Príjmy ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom z vývozu plynu medzi vlaňajším januárom až novembrom podľa ruskej colnej správy medziročne vzrástli viac ako dvojnásobne na 47 miliárd dolárov. Podľa prognóz by sa dodávky ruského plynu na európsky trh mohli v tomto roku ešte zvýšiť.

​Denník tiež pripomenul, že ruská jadrová spoločnosť Rosatom je svetovou jednotkou v počte zákaziek na stavbu jadrových elektrární. Momentálne má táto štátna korporácia dohodnuté objednávky na 35 jadrových blokov v zahraničí.

V Únii Rosatom stavia dva bloky v Maďarsku a jeden vo Fínsku. Predvlani Rosatom vyhral súťaž na modernizáciu bulharskej jadrovej elektrárne Kozloduj. Okrem toho Rosatom dodáva palivo do elektrární postavených v sovietskej ére v Českej republike, na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a vo Fínsku.

Ruský zelený status pre jadro 

"V situácii, keď klimatické ciele a ambície stúpajú, nemožno ignorovať existujúce nízko emisné technológie," povedal denníku hovorca Rosatomu o taxonómii Únie a pripomenul, že aj Rusko v národnej taxonómii zabezpečilo jadrovej energetike zelený status.

"S uspokojením zaznamenávame, že EÚ začala reálny pohyb v rovnakom smere," dodal hovorca. Gazprom sa nevyjadril, poznamenali Vedomosti.

​Zapísanie plynu do zelenej taxonómie môže znamenať, že dodávky ruského plynu do Európskej únie v strednodobom výhľade zostanú v existujúcich objemoch, odhaduje expert Jevgenij Tananajko z konzultačnej spoločnosti KPMG.

Záruka pôvodu ako cesta k lacnej energii 

Za mimoriadne dôležité – a to aj pre Rosatom – pokladá, že v budúcnosti by jadrové elektrárne mohli vydávať osvedčenia o zárukách pôvodu, čo momentálne v EÚ môžu len veterné a malé vodné elektrárne.

Na trh by sa tak mohol dostať ďalší zdroj relatívne lacnej elektriny s potvrdenou nízkou emisnou stopou, čo je mimoriadne dôležité pre podniky kvôli dosiahnutiu firemných cieľov pri znížení emisií.

​Analytička Oxana Lukičevová však predpokladá, že perspektívy Rosatomu sa nemusia veľmi zmeniť, pretože ich silne obmedzujú politické hľadiská v Európe. V najlepšom prípade by mohol Rosatom očakávať viac práce vo východnej Európe, kde aj tak predtým pôsobil.

Napríklad v Bulharsku, kde by mohol dokončiť mrazený projekt elektrárne Belene, odhadla Lukičevová.

Obmedzenie lehoty na schválenie projektov by podľa analytika Vladimira Skljara mohlo byť brzdou. Vzhľadom na rastúcu kolísavosť cien energetických zdrojov sa jadrová energetika stáva zdrojom, ktorý nemá alternatívu.

01 - Modified: 2022-01-31 15:39:58 - Feat.: 0 - Title: Európa sa chystá na to, keď prestane prúdiť ruský plyn. Záchranu ponúka Azerbajdžan 02 - Modified: 2022-01-31 17:09:50 - Feat.: 0 - Title: Európska únia nebude schopná nájsť alternatívu k ruskému plynu, znie z Moskvy 03 - Modified: 2022-02-01 11:41:23 - Feat.: 0 - Title: Orbán dúfa, že do Maďarska potečie viac plynu z Ruska. Nakupuje ho päťkrát lacnejšie ako zvyšok Európy 04 - Modified: 2022-02-02 08:49:58 - Feat.: 0 - Title: Tok plynu v Jamale sa otočil do pôvodného režimu, vývoz však trval iba krátko
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 03 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:20