Reuters
StoryEditor

Američania schválili sankcie kvôli plynovodu Nord Stream 2. Boja sa závislosti na Rusku

17.12.2019, 19:02
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty považujú projekt Nord Stream 2 za hrozbu pre energetickú nezávislosť Európy.

Americký Senát dnes schválil sankcie voči firmám v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2, ktorý bude privádzať plyn z Ruska do Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA.

Snemovni reprezentantov dal Senát väčšinou hlasov zelenú balíčkom zákonov k rozpočtu na obranu, v ktorom bol obsiahnutý aj zákon o sankciách.

Trump ho podpíše

Prezident Donald Trump už skôr oznámil, že ho podpíše, akonáhle ho bude mať na stole. Nemecký denník Bild dnes uviedol, že nemecká vláda očakáva, že sankcie nadobudnú účinnosť najneskôr v piatok.

Plynovodom Nord Stream 2 má ruský plyn do Nemecka začať prúdiť budúci rok.

Potrubie povedie po dne Baltického mora a vyhýba sa poľskému a ukrajinskému územiu. Doteraz bolo postavených viac ako 2 100 kilometrov plynovodu, chýba ešte asi tristo kilometrov.

Kongres USA chce dokončeniu tohto projektu zabrániť, zavedenie sankcií by ho mohlo prinajmenšom oddialiť, píše DPA.

Závislosť na Rusku

Spojené štáty argumentujú, že plynovod bude pre Nemecko znamenať závislosť na Rusku. Sankcie obsiahnuté v "zákone na ochranu európskej energetickej bezpečnosti" sú namierené proti prevádzkovateľom plavidiel, ktoré pracujú pri kladení potrubia pre plynovod v Baltskom mori.

Trestné opatrenia sa majú týkať aj plynovodu Turkish Stream pod Čiernym morom, ktorým potečie ruský plyn do Turecka.

Sankcie sa dotknú aj projektov napojených na stavbu oboch plynovodov. Podľa zákona má americký minister zahraničia po dohovore s ministrom financií do 60 dní informovať Kongres, ktoré plavidla boli pri budovaní plynovodu nasadené a ktoré firmy ich dali k dispozícii.

Na manažérov týchto firiem a ich hlavných akcionárov má byť uložený zákaz vjazdu do Spojených štátov a ak majú platné víza, prídu o ne. Majú byť tiež blokované transakcie týchto ľudí, ktoré sa týkajú ich obchodných záujmov v Spojených štátoch.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:28