Tržby: 1,346 miliardy dolárovMarvel Studios
StoryEditor

Američania viedli na zozname obchodných partnerov krajinu z komiksov. Bol to omyl, tvrdia

21.12.2019, 08:13
Autor:
osvosv
Na chvíľu sa zdalo, že superhrdinovia predsa len existujú.

Chvíľu to vyzeralo, že USA pred svetom držia veľké tajomstvo. Fiktívny štát Wakanda, s ktorým podľa vládneho zoznamu obchodných partnerov udržujú otvorené styky, je totiž v príbehoch od Marvelu jedna z najvyspelejších krajín sveta.

Po stáročia sa skrývala pred vonkajším svetom a vďaka mimozemskému prvku vibranium vyvinula pokročilé technológie a zbrane. Vďaka tomu mohla tímu Avengers niekoľkokrát pomôcť zachrániť svet.

Namiesto vibrania však podľa zoznamu Spojené štáty z tejto subsaharskej krajiny importovali osly, kone a dobytok. Prvý si zvláštneho amerického partnera, s ktorým USA obchodujú bez ciel, všimol americký softvérový inžinier Francis Tseng.

"Bol som sprvu veľmi zmätený," uviedol pre agentúru Reuters. "Myslel som si, že som si len zle zapamätal meno krajiny z toho filmu," dodal. Po rýchlom vyhľadávanie na internete však zistil, že sa naozaj nemýli. Informoval tak médiá a sám na Twitteri zverejnil snímku z dokumentu.

Bol to len test

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva však žiadny reálny obchod s Wakandou nikdy neprebiehal. V zozname sa objavila, pretože ju tam spoločne s ďalšími vymyslenými štátmi v rámci testov nového systému nahral vládny IT tím. "Informácie o Wakande mali zmiznúť hneď po dokončení testovania," povedala denníku The Washington Post hovorca ministerstva.

Na sociálnych sieťach vyvolal objav Wakandy na obchodnom zozname USA pozdvihnutie. Niektorí ho považujú za dôkaz existencie tohto kráľovstva, iní ho len využili ako príležitosť k zavtipkovaniu si. "Trump urobil Ameriku tak veľkú, že už s nami chcú obchodovať aj fiktívne superhrdinské štáty," uviedol jeden z nich.

Omyl vyvolal vtipy

Wakanda zo zoznamu zmizla krátko po tom, čo si situáciu všimli prvé americké médiá, informuje BBC. Vtipy tým však ministerstvo nezastavilo. "No, USDA (Ministerstvo poľnohospodárstva USA, pozn. Red.) Odstránilo Wakanda zo zoznamu," uviedol Tseng na Twitteri.

Podľa neho je to dôkaz toho, že sa Donald Trump nezľakol wakandského kráľa a alter-ega superhrdinu Black Panthera T'Chally. "Hádam, že sme s nimi teraz už tiež v obchodnej vojne," dodal.

K vtipom sa nakoniec vyjadrilo aj ministerstvo samotné. "Hoci sme Kráľovstvo Wakanda odstránili zo zoznamu obchodných partnerov USA, stále udržiavame silné vzťahy," uviedlo na svojom Twitteri. "Wakanda navždy," dodalo odkaz na obľúbenú hlášku z filmu Black Panther.

Superhrdina Black Panther prvýkrát uzrel svetlo sveta v roku 1966. Vtedy sa objavil v päťdesiatom druhom čísle Fantastickej štvorky. K Avengers, vďaka ktorým je známy aj vo filmovom svete, sa pridal v roku 1968.

01 - Modified: 2024-04-10 06:09:33 - Feat.: - Title: Prvý komiks so Supermanom sa v aukcii vydražil za 6 miliónov dolárov 02 - Modified: 2024-01-18 14:44:00 - Feat.: - Title: Miliónová aukcia komiksov. Spider-Man z roku 1963 sa predal za neuveriteľnú sumu, jeho predošlý majiteľ zarobil poriadny balík 03 - Modified: 2023-10-17 12:41:54 - Feat.: - Title: RECENZIA: Zabudni na filmy aj komiksy, Spider-Man je najlepší v novej hre, ktorú si okamžite zamiluješ 04 - Modified: 2022-11-07 10:40:41 - Feat.: - Title: Do kín mieri nová marvelovka Čierny panter: Navždy Wakanda 05 - Modified: 2021-12-07 10:59:30 - Feat.: - Title: Svet sa smeje z prezidenta Venezuely. Ako komiksový hrdina Super Fúz bojuje proti USA a opozícii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 02:54