Reuters
StoryEditor

Divoký rok Elona Muska. Tesla prekvapila, na horskej dráhe vyšla na vrchol

21.12.2019, 10:30
Autor:
osvosv
Na začiatku roka neveštila väčšina analytikov Tesle nič dobré.

Na svoje dno Tesla narazila v júni. Akcie sa obchodovali za 179 dolárov, firma bola už dlhší čas stratová a investori jej prestali dôverovať. V ďalších mesiacoch sa síce trochu spamätala, ale aj tak to vyzeralo, ako by úspech Teslu opustil.

Zmena prišla v októbri. Tesla vykázala zisk a ak povieme, že tým prekvapila každého analytika na svete, nebudeme príliš preháňať.

Za tretí štvrťrok roka zarobila 342 miliónov dolárov. V podstate cez noc cena jej akcií vystúpila o sedemdesiat dolárov, čo bol nárast o zhruba 27 percent.

Tieto štvrťročné výsledky boli ako pre Teslu, tak pre Muska zvratom. A je to poznať aj na vizionárovej komunikácii na sociálnych sieťach. Od októbra je na jeho Twitteri oveľa menej holých firemných oznámení a pribúda vtipov, i tých matematických, ktoré sám Musk označuje za ťažko pochopiteľné.

Dôvod jeho uvoľnené nálady je jasný - rok 2019 akcie Tesly najskôr zakončia nad štyrmi stovkami dolárov za kus. Teda o zhruba 45 dolárov vyššie ako pred tohtoročným prepadom.

Trhová hodnota firmy sa v súčasnosti pohybuje okolo sedemdesiatich miliárd dolárov. Tesla tak drží pozíciu najhodnotnejšej automobilovej značky v USA a v celosvetovom rebríčku pomaly dobieha nemecký Volkswagen.

Úspech majú aj ďalšie firmy

Okrem rastu Tesly pritom Muskovi pomáhajú aj úspechy jeho ďalších firiem. SpaceX síce mal problémy pri testovaní prototypu vesmírnej lode pre lety k Marsu, aj tak však vo svojich plánoch postupuje vpred solídnym tempom. Dobre sa mu darí napríklad opakovane využívať niektoré stupne rakiet, čím značne ušetrí.

Musk už tiež v rámci projektu Starlink, ktorý má za cieľ pokryť celý svet vysokorýchlostnou wi-fi, nechal vypustiť do vesmíru 120 satelitov.

Jeho Boring Company potom v novembri začala hĺbiť tunely pod Las Vegas, ktorými majú za niekoľko rokov začať jazdiť prvé autonómne taxi. Samozrejme značky Tesla.

Rozbité okno Teslu nepoložilo

Najvýraznejším vystúpením Muska bolo v posledných týždňoch predstavenie auta Tesla Cybertruck. Tento automobil svojím unikátnym dizajnom vzbudil silné reakcie - niektorí ľudia ho milujú a nemôžu si ho vynachváliť, iným zase príde škaredé či nevkusné.

Počas ukážky sa navyše podarilo rozbiť okná vozidla, ktoré Musk niekoľkokrát označil za "nerozbitné". Automobilka tak prišla o zhruba dvadsať dolárov na akciu.

Stratu však počas decembra zvládla bez problémov nabrať späť. Cybertruck si totiž počas prvých pár dní predaja objednalo vyše dvestotisíc ľudí. Budúci rok by sa tak pre firmu aj miliardára samotného mohol niesť v pozitívnom duchu.

Musk však možno bude musieť ustáť vyšetrovanie americkej Komisie pre kontrolu cenných papierov. Podľa Business Insider jej totiž nesedia vyúčtovania Tesly za minulý rok a za tohtoročný druhý štvrťrok.

Po spoločnosti komisia na jeseň požadovala vysvetlenie ich niektorých položiek a od tej doby z jej smeru znie len podozrivé ticho.

Miliardár mal pritom s touto štátnou agentúrou spory už skôr. Kvôli nelegálnej manipulácii s cenou akcií, ktorú vykonal pomocou príspevku na Twitteri, musel Musk zaplatiť pokutu vo výške 20 miliónov dolárov. Komisia ho navyše prinútila opustiť miesto predsedu správnej rady vo firme.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 05 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:15