Reuters
StoryEditor

Za ekologický aktivizumus vyhadzov. Amazon nás chce umlčať, tvrdia zamestnanci

04.01.2020, 09:33
Autor:
osvosv
Zamestnancom Amazonu, ktorí technologického giganta verejne vyzývajú k ekologickejšiemu správaniu, firma hrozí vyhadzovom.

Skupina Zamestnanci Amazonu pre klimatickú spravodlivosť si za uplynulý rok niekoľkokrát vydobyla miesto na mediálnom výslní. Vlani v apríli firmu vyzvala, aby prestala podporovať ťažiari fosílnych palív.

V septembri potom zase po vzore študentov usporiadala klimatický štrajk. Podľa nich by sa Amazon mal z pozície jednej z najväčších spoločností sveta postaviť klimatickým zmenám čelom.

Medzi americkými zamestnanci firmy najbohatšieho muža sveta Jeffa Bezos sa tak jej vodcovia stali relatívne známymi osobnosťami. Teraz je však ich pozícia v ohrození.

Hrozia im vyhadzovom

Firma im totiž podľa nich začala vyhrážať vyhadzovom. Tvrdí, že porušili pravidlá - na ekologických fórach oficiálne vystupovali ako zamestnanci Amazonu, bez toho aby im to firma povolila.

Podľa skupiny je to rana pod pás. Tvrdí totiž, že spoločnosť v septembri pravidlá zmenila, bez toho, aby jej o tom dala vedieť. Považuje to za zastrašovanie.

"Túto zmenu urobili len preto, aby zamestnancom výslovne zabránili hovoriť o verejne dostupných informáciách," uviedla skupina v rozsiahlom príspevku na svojom Twitteri. "Teraz nie je čas na strieľanie poslov. Teraz nie je čas na umlčanie tých, ktorí hovoria o kríze," dodala.

Zmena všetko uľahčila, tvrdí Amazon

Firma popiera, že by sa zamestnancov snažila umlčať. "Nedávne zmeny zamestnancom (len) uľahčili schvaľovací proces, teraz vďaka nim môžu jednoduchšie vystupovať na prednáškach alebo v médiách a používať pri tom firemné logo," uviedol pre BBC hovorca Amazonu.

Podľa informácií americkej televízie CNBC septembrová zmena spočíva v tom, že zamestnanci novo môžu o povolenie požiadať prostredníctvom internetového formulára. Predtým potrebovali písomný súhlas niektorého z viceprezidentov firmy.

Amazon chce do roku 2030 začať používať iba elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov. O desať rokov neskôr by potom firma chcela dosiahnuť aj uhlíkovej neutrality.

Tieto ciele, ktoré majiteľ firmy Jeff Bezos oznámil v septembri, sú podľa CNBC vo firme považované za ústupok práve tejto zamestnaneckej skupine.

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 04 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 05 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:02