Reuters
StoryEditor

Spojené štáty a Čína urobili dôležitý krok pre ukončenie obchodnej vojny

15.01.2020, 18:20
Autor:
ČTKČTK
Obchodná vojna rozbúrila finančné trhy a spomalila globálny ekonomický rast.

Americký prezident Donald Trump a čínsky vicepremiér Liou Che podpísali prvú fázu obchodnej dohody. Dohoda je zatiaľ najväčším krokom k vyriešeniu 18 mesiacov trvajúcej obchodnej vojny medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, ktorá rozbúrila finančné trhy a spomalila globálny ekonomický rast.

Trump na podpis 86-stranového dokumentu pozval vyše 200 hostí z podnikateľských, vládnych a diplomatických kruhov. V nezvyčajne dlhom prejave pred podpisom dohody mnoho z nich osobne privítal.

Obchodnú dohodu označil za historickú. Podľa neho napravuje minulé krivdy a zaistí ekonomickú spravodlivosť a bezpečnosť pre amerických pracujúcich, poľnohospodárov a rodiny. V prejave tiež poďakoval všetkým, ktorí sa na rokovaniach o dohode zúčastnili, a sľúbil, že čoskoro navštívi Čínu.

Podrobnosti z dohody

Dohoda však zatiaľ neodstraňuje všetky americké clá na čínsky dovoz. Tie budú podľa Trumpa odstránené, akonáhle obe krajiny dokončia druhú časť obchodnej dohody. Rokovania o druhej fáze majú podľa Trumpa začať čoskoro. Trump tiež dodal, že neočakáva, že by bola ešte tretia fáza.

Dohoda zvyšuje nákupy amerického tovaru a služieb Čínou. Peking aj Washington označujú dohodu za dôležitý krok po mesiacoch rozhovorov prerušovaných odvetnými clami a označujú ju za novú éru americko-čínskych vzťahov.

Najvýznamnejšou časťou dohody je sľub Číny kúpiť z USA ďalší tovar a služby. Čína sľúbila, že v nasledujúcich dvoch rokoch kúpi poľnohospodárske produkty a ďalší tovar a služby z USA za sumu, ktorá bude oproti roku 2017 vyššia o najmenej 200 miliárd amerických dolárov (približne 180 miliárd eur).

V roku 2017 kúpila tovar za 186 miliárd dolárov. Dohoda okrem iného zahŕňa objednávky na poľnohospodárske produkty za 50 miliárd dolárov, služby za 40 až 50 miliárd dolárov, priemyselný tovar za 75 miliárd dolárov a energiu za 50 miliárd dolárov.

Problémy podpísaného dokumentu

Dohoda však zatiaľ nerieši množstvo štrukturálnych rozdielov, ktoré viedli Trumpovu vládu k začatiu obchodnej vojny. Patrí k nim dlhodobá prax Pekingu podporovať štátne podniky a zaplavovať zahraničné trhy lacným tovarom, upozornila agentúra Reuters.

Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow dnes v rozhovore s Fox News povedal, že dohoda v rokoch 2020 a 2021 zvýši hrubý domáci produkt USA o 0,5 percentuálneho bodu. Niektorí analytici sú však skeptickí k tomu, že by dohoda znamenala novu trajektóriu obchodu medzi USA a Čínou, a neveria, že Čína dodrží sľúbené ciele.

​Slávnostný podpis dohody v Bielom dome poskytol Trumpovi podľa agentúr príležitosť pochváliť sa pokrokom pri svojej najvyššej ekonomickej priorite, a to v rovnakej chvíli, keď Snemovňa reprezentantov debatovala o odovzdanie ústavnej žaloby na Trumpa Senátu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:32