cukorReuters
StoryEditor

Cena cukru rastie. Národ najväčších spotrebiteľov si chce urobiť zásoby

16.02.2020, 13:23
Autor:
samsam
Objem, ktorý chce krajina v juhovýchodnej Ázii doviezť, je jedenásťkrát vyšší oproti predchádzajúcemu roku, píšu analytici z Bloombergu.

Cukor sa vymanil z krízy a jeho cena stúpla na najvyššiu hodnotu od mája roku 2017. Svetoví obchodníci dokonca predpokladajú, že ho na globálnom trhu bude čoskoro málo. Svoj podiel na tom má Indonézia, ktorá oznámila, že si chce dovážať jedenásťkrát viac cukru ako minulý rok.

„Ideálne by sme chceli mať v zásobách 1,3 milióna ton cukru na začiatku roka 2021,“ povedal minulý týždeň v Jakarte reportérom Yadi Yusriyadi, hlavný poradca Indonézskej asociácie pre cukor. „Dopyt domácností stále stúpa a ak nezvýšime dovoz, ceny aj naďalej porastú.“

Rekordná cena

Objem, ktorý chce krajina v juhovýchodnej Ázii doviezť, je jedenásťkrát vyšší oproti predchádzajúcemu roku, píšu analytici z Bloombergu. Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov predpokladá, že Indonézia kúpi počas rokov 2019 a 2020 4,5 milióna tony nespracovaného cukru.

Od utorka minulého týždňa sa tento typ cukru obchoduje za viac ako 15,5 dolárových centov za libru, čo je najvyššia hodnota od mája roku 2017. Vtedy sa po takmer päťdesiatich rokoch zrušili únijné kvóty, ktoré obmedzovali výrobu cukru. Celosvetovo ceny cukru tento rok vzrástli o dvanásť percent, čo je pre surovinu najlepší výsledok zo začiatku roka za posledných desať rokov. Terajší stav je daný nedostatkom ponuky.


Trpký život cukrovarníkov

Niekdajší najväčší producent cukrovej trstiny Brazília teraz vyrába najmenej cukru v histórii. Tamojšie cukrovary sa totiž po poklese cien pred tromi rokmi rozhodli prejsť na výnosnejšiu surovinu bioetanol. William Hernandes, konzultant brazílskych cukrovarov, v januári oznámil, že ak cena prekročí spomínanú hranicu 15 centov za libru, mohli by sa niektorí výrobcovia znovu zamerať na cukor.

S tým nesúhlasí napríklad Michael McDougall, konateľ newyorskej firmy Paragon Global Markets. „Trh s etanolom je v Brazílii rýchly, cukrovary za vyrobený produkt dostanú zaplatené do troch dní, zatiaľ čo v prípade cukru do 45 dní, takže výrobcovia budú skutočne potrebovať veľmi dobrý dôvod na to, aby sa preorientovali naspäť na cukor.“

Problémy v Thajsku

Cukor sa vyrába len z 34 percent brazílskej trstiny, zvyšok ide práve na produkciu etanolu. Dopyt po biopalivách totiž dlhodobo rastie. V produkcii cukrovej trstiny na tom nie je dobre ani Thajsko, ktoré práve zápasí so suchom.

Očakáva sa, že jeho výroba klesne o 28 percent na deväťročné minimum. Pritom práve Thajsko je najdôležitejším dovozcom produktu pre Indonéziu. Podľa údajov štatistikov doviezla Indonézia v roku 2018 cukor za 35,31 miliónov dolárov práve z Thajska. So zlým počasím, ktoré bráni produkcii cukru, sa potýkajú aj Severná Amerika alebo India.

01 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-02-02 10:21:03 - Feat.: - Title: Svetové ceny potravín klesli na takmer trojročné minimum, nižšie sú najmä ceny obilnín a mäsa 04 - Modified: 2024-01-15 08:04:44 - Feat.: - Title: Sladkosti sú poslednou obeťou klimatických zmien, cukor je najdrahší za posledných 13 rokov 05 - Modified: 2023-11-10 14:02:22 - Feat.: - Title: Extrémy počasia zdražili vo svete cukor. No obchodníci na Slovensku idú proti prúdu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:18