StoryEditor

America first? Trump ponúkal veľa peňazí nemeckej firme, ktorá vyvíja vakcínu proti koronavírusu

15.03.2020, 20:25
Autor:
ČTKČTK
Firma CureVac dúfa, že v júni alebo júli bude mať experimentálnu vakcínu lieku proti koronavírusu.

Washington láka pomocou peňazí nemeckú firmu CureVac, ktorá vyvíja vakcínu proti novému koronavírusu, aby sa presunula do Spojených štátov alebo im liek exkluzívne poskytla. Berlín sa tomu snaží zabrániť.

Informáciu dnes priniesol nedeľník Welt am Sonntag a potvrdila ju hovorkyňa nemeckého ministerstva zdravotníctva. Že by bola také niečo ochotná urobiť, dnes vylúčila samotná farmaceutická firma z juhonemeckého mesta Tübingen.

"Chceme vyvinúť očkovaciu látku pre celý svet a nielen pre jednotlivé štáty," povedal denníku Mannheimer Morgen Christof Hettich, ktorý je jedným z hlavných investorov CureVac.

Kapitalizmus má limity

Firma pracuje na lieku proti koronavírusu od januára a dúfa, že v júni alebo júli bude mať experimentálnu vakcínu. Tú by potom po schválení dozorných orgánov začala testovať na ľuďoch.

Podľa Welt am Sonntag, ktorý sa odvoláva na berlínske vládne kruhy, sa pokúsil firmu prehovoriť k presunu do USA americký prezident Donald Trump. Ak by spoločnosť poskytla vakcínu výhradne Spojeným štátom, bol pripravený ponúknuť jej vysokú finančnú čiastku.

"Výlučnému predaju prípadne vakcíny do USA sa musí zabrániť všetkými prostriedkami. Kapitalizmus má limity," napísal na twitteri nemecký sociálnodemokratický poslanec Karl Lauterbach, ktorý sa zameriava na otázky zdravotníctva.

Je to prehnané, bránia sa USA

Ostrou kritikou nešetrila ani zástupkyňa šéfa frakcie sociálnych demokratov Bärbel Basová. "Ak existuje vakcína, musí byť dostupná všetkým. Čokoľvek iné by bolo škandalózne. V pandémii ide o všetkých ľudí a nie o' America first'," povedala Basová.

"Je to veľmi prehnané. Vláda USA hovorila s mnohými (viac ako 25) spoločnosťami, ktoré tvrdia, že môžu pomôcť s vakcínou. Väčšina z týchto spoločností už získala počiatočné financovanie od amerických investorov," povedal agentúre Reuters nemenovaný americký vládny úradník.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva zdravotníctva potom uviedla, že Nemecko má veľký záujem na tom, aby sa vakcína vyvíjala v Nemecku alebo v Európskej únii.

Bilancia koronavírusu

Teraz už bývalý šéf spoločnosti CureVac Daniel Menichelli sa podľa informácií na webe spoločnosti 3. marca zúčastnil spolu s riaditeľmi iných farmaceutických firiem na stretnutí s Trumpom. Témou schôdzky bol postup proti novému koronavírusu. O osem dní neskôr Menichelli z firmy nečakane odišiel.

Nový typ koronavírusu sa koncom minulého roka začal šíriť z čínskeho mesta Wu-chan. Po celom svete sa nakazilo už viac než 160-tisíc ľudí a vyše päťtisíc ich ochoreniu podľahlo. V Európe je teraz najhoršia situácia v Taliansku: cez 24-tisíc infikovaných a 1 809 mŕtvych.

V USA je podľa nových informácií nakazených 2816 ľudí a 58 osôb zomrelo. Jediným americkým štátom, ktorému sa zatiaľ epidémia vyhla, je Západná Virgínia.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:41