Reuters
StoryEditor

Za prepadnuté letenky vouchery. Komisia má návrh pre aerolínie

11.05.2020, 19:29
Autor:
ČTKČTK
Štáty sa zase Brusel chystá vyzvať, aby sa za tieto poukazy zaručili a motivovali tým cestujúcich k ich využívaniu.

Európska komisia sa chystá navrhnúť leteckým spoločnostiam, aby poskytovali svojim klientom za zrušené lety najmenej rok platné vouchery za rovnakých podmienok.

Štáty sa zase Brusel chystá vyzvať, aby sa za tieto poukazy zaručili a motivovali tým cestujúcich k ich využívaniu.

Vyplýva to z dokumentu EK, o ktorom dnes informovala agentúra Reuters. Návrh je súčasťou balíka odporúčaní k letnej turistickej sezóne, ktorý sa komisia chystá predstaviť v stredu.

Väčšina aerolínií v súčasnosti prevádzkuje kvôli uzavretiu hraníc či obavám cestujúcich v súčasnosti len minimum letov.

Letecká lobby sa preto snaží presvedčiť Komisiu o uvoľnení pravidiel, ktoré aerolíniám nariaďujú vrátiť peniaze zákazníkom za zrušené lety, ak klienti nechcú využiť iný termín.

EK tomu dlhodobo odolávala, avšak koncom apríla podporila požiadavku väčšiny členských krajín vrátane Nemecka, Francúzska či Česka.

Komisia preto chce navrhnúť, aby sa štáty zaručili za vouchery na rovnaké trasy, ktoré budú mať najmenej ročnú platnosť a za rovnakých cenových podmienok zaistia zákazníkom rovnaké služby.

Ak by cestujúci nechceli alebo nemohli využiť voucher, do roka od jeho vydania budú môcť požiadať o vrátenie peňazí.

Letectvo patrí k oblastiam najviac postihnutým koronavirovým výpadkom. Manažéri aerolínií rokujú s vládami o možnostiach záchranných investícií či úverov a netrpezlivo vyhliadajú koniec obmedzení.

Niektoré letecké spoločnosti tiež kritizujú chystané bezpečnostné odporúčania pre budúcu prevádzku, medzi ktoré by mohlo patriť neobsazovánie niektorých miest v lietadlách v rámci prevencie nového šírenia vírusu. Podľa aerolinínií by to prinieslo ďalšie straty.

01 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-25 21:47:53 - Feat.: - Title: Boj o čisté nebo. Nulové emisie uhlíka alebo udržateľné palivo v leteckom priemysle? 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 11:54