TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Heger sa stal novým predsedom Rady guvernérov EIB

09.06.2020, 23:46
Autor:
TASRTASR
Ministri financií zdôraznili významný vplyv okamžitej reakcie EIB na mobilizáciu 40 miliárd eur od vypuknutia koronakrízy.

Ministri financií EÚ v utorok privítali rýchlu reakciu Európskej investičnej banky (EIB) v podobe 240 miliárd eur na zmiernenie dopadov krízy spojenej s COVID-19 v Európe a na celom svete a zhodli sa, že novým predsedom Rady guvernérov EIB sa stane minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO).

Na výročnom zasadnutí Rady guvernérov EIB, ktoré sa prvýkrát stretlo prostredníctvom videokonferencie, ministri financií zdôraznili významný vplyv okamžitej reakcie EIB na mobilizáciu 40 miliárd eur od vypuknutia koronakrízy a ocenili nedávnu dohodu o mobilizácii 200 miliárd eur prostredníctvom nového paneurópskeho záručného fondu.

Ten sa považuje za kľúčový pre zníženie negatívnych hospodárskeho dopadov pandémie koronavírusu.

Ministri zdôraznili kľúčový prínos rýchlej podpory investičnej banky EÚ pre oblasť infraštruktúry verejného zdravia a rozvoj vakcín a zdôraznili svoju angažovanosť - v dobe poznačenej koronakrízou - poskytnúť podporu vo výške 5,2 miliárd eur v podobe prioritných investícií globálnym partnerom EÚ.

"EIB ako banka EÚ investuje do budúcnosti Európy. Zaviazali sme sa zmierniť hospodársky pokles, ktorý spôsobila choroba COVID-19 v Únii aj mimo nej, a zároveň sme odhodlaní realizovať opatrenia v oblasti zmeny klímy a zabezpečovania udržateľnejšej budúcnosti v Európe a v 160 krajinách na celom svete, kde EÚ pôsobí," uviedol šéf EIB Werner Hoyer v správe pre médiá.

Ministri financií počas rokovaní potvrdili aj strategické priority EIB. Rada guvernérov rokovala o vývoji, ktorý ovplyvnil banku za posledný rok, ako aj o kľúčových strategických otázkach týkajúcich sa budúcich aktivít banky, vrátane brexitu, osvedčených postupov v oblasti bankovníctva a zvýšenia investícií v rámci budúceho sedemročného rozpočtu EÚ cez nástroj InvestEU.

Výsledkom rokovaní je aj zhoda ministrov, že na najbližších 12 mesiacov Rade guvernérov EIB, zloženej z 27 ministrov financií EÚ, bude predsedať Eduard Heger, ktorý v tejto funkcii nahradí slovinského ministra financií Andreja Šircelja.

"Skupina Európskej investičnej banky zohráva jedinečnú úlohu pri podpore dlhodobých investícií, ktoré zlepšujú životy a príležitosti v celej Európe a na celom svete. Je mi cťou byť novým predsedom Rady guvernérov EIB. Teším sa na spoluprácu s ostatnými ministrami a EIB s cieľom zabezpečiť, aby finančná sila a technická odbornosť banky podporovali Európu v tejto krízovej dobe," uviedol Heger.

Európska investičná banka so sídlom v Luxemburgu je najväčšou medzinárodnou verejnou bankou na svete. Skupina EIB poskytla vlani financovanie vo výške 72,2 miliardy eur, ktoré podporilo nové investície vo výške 280 miliárd eur pre 1095 projektov v Európe a na celom svete.

01 - Modified: 2023-12-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Koalícia mení dane. Liehovarníci cítia diskrimináciu: Ľudia budú piť pivo a víno. Cigaretám hrozia výpadky 02 - Modified: 2023-05-18 15:20:24 - Feat.: - Title: Nemocnice z plánu obnovy sa musia prispôsobiť realite 03 - Modified: 2023-04-14 12:17:12 - Feat.: - Title: Ministerstvo financií sa snaží o transparentnosť. Sprístupňuje údaje pre odbornú aj laickú verejnosť 04 - Modified: 2023-04-07 12:51:40 - Feat.: - Title: Prezidentka vyzdvihla odkaz Veľkého piatka, premiér si ho pripomenul v Marianke 05 - Modified: 2023-04-05 15:44:30 - Feat.: - Title: Dzurinda v HNtelevízii: Demokrati vznikajú na platforme podvodu. Vysvetlil som to aj Hegerovi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:13