Predstavenie ľahkého bojového lietadla L-39NG v Aero Vodochody.Reuters
StoryEditor

Penta predala jedného z najstarších leteckých výrobcov na svete

11.06.2020, 18:02
Autor:
ČTKČTK
Aero Vodochody Aerospace sa zameriava na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšenia civilných a vojenských lietadiel a je najväčším leteckým výrobcom v Česku.

Penta Investments predala výrobcu lietadiel a dielov Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateľmi Andrásovi Tomborovi a skupine Omnipol.

Tombor má v kupcovi Aera, firme AERO Investments Partners, 51 percent a skupina Omnipol ovláda 49 percent. Firmy to dnes uviedli v tlačovej správe. Cenu nebudú zverejňovať.

Skupina Omnipol, ktorú ovláda rodina Hávovcov, bude zodpovedná za výkon manažérskych práv a bude naďalej garantom odborného manažérskeho vedenia.

Predmetom transakcie nie je spoločnosť Letisko Vodochody, ktorá zostáva Pente Investments. Právo Aera používať letisko pre svoj rozvoj vyplýva zo zmluvného záväzku.

"Aero je jednou z najsilnejších českých značiek a pojmom, ktorý v mnohých ľuďoch oprávnene vzbudzuje národnú hrdosť. Aero má nielen skvelú minulosť, ale predovšetkým tiež obrovský potenciál do budúcnosti. Chceme nadviazať na tradíciu spoločnosti a navrátiť jej ohlas na českom aj svetovom trhu. Budeme rozvíjať všetky tri piliere činnosti Aera, podporu užívateľov lietadiel z produkcie firmy, spoluprácu s veľkými svetovými leteckými výrobcami a samozrejme aj projekt L-39NG," uviedol majiteľ Omnipolu Richard Háva.

Skupina Omnipol je s Aerom historicky spätá, v priebehu uplynulých dekád bola zodpovedná za vývoz väčšiny lietadiel z tamojšej produkcie.

Od roku 2015 je Omnipol tiež strategickým partnerom projektu novej generácie lietadla L-39, L-39NG. Ako 50-percentný podielnik projektu skupina s Aerom už veľmi intenzívne spolupracovala.

"V našom portfóliu Aero nepatrilo medzi firmy, ktoré chceme dlhodobo rozvíjať," uviedol spoločník Penty Marek Dospiva.

Penta získala Aero v privatizačnom tendri v roku 2006, firmu s miliardovou stratou zmenila v priebehu necelých dvoch rokov na prosperujúcu spoločnosť. Zásadnou zmenou stratégie v roku 2016 rozhodla o návrate Aera k výrobe vlastných lietadiel a dominantnej orientácii na vojenské programy.

Tombor je biznismen investujúci do perspektívnych priemyselných oblastí. Vlastní okrem iného spoločnosť Atmedia, ktorá predáva reklamný priestor v maďarských televíziách.

Aero Vodochody Aerospace sa zameriava na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšenia civilných a vojenských lietadiel a je najväčším leteckým výrobcom v Česku a jedným z najstarších leteckých výrobcov na svete.

Za dobu svojej storočnej existencie vyrobilo zhruba 11-tisíc lietadiel. Aero zamestnáva okolo 1350 ľudí.

Pred prepuknutím pandémie firma predpokladala, že tento rok zdvojnásobí tržby takmer na šesť miliárd českých korún a vráti sa do čiernych čísel. Vlani bolo jej hospodárenie kvôli investíciám do projektu nového lietadla L-39NG stratové.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:58