Reuters
StoryEditor

Ruskí investori utekajú od bánk. Akciový trh zažíva boom

15.07.2020, 12:38
Autor:
ČTKČTK
Je možné, že sa zmení celé fungovanie ruského trhu s akciami.

Na ruský akciový trh vo veľkom prúdia drobní domáci investori. Od bánk ich odrádzajú nižšie úrokové sadzby a tiež nová daň z úrokov pri vyšších vkladoch, s ktorých pomocou chce ruská vláda financovať pomoc ekonomike zasiahnutej koronavírusovými opatreniami.

Podľa britského denníka Financial Times by tak ruskí investori mohli pomôcť stabilizovať ruský akciový trh, ktorý bol doteraz vydaný na milosť náladám zahraničných obchodníkov.

Drobní investori stáli v júni za 42 percentami objemu uskutočnených burzových obchodov, zatiaľ čo vlani v júni ich bolo 34 percent. Účet na obchodovanie na domácom akciovom trhu má teraz v Rusku vyše 5,3 milióna ľudí, čo je v porovnaní s januárom nárast o 1,5 milióna, píše FT.

Alternatívne cesty 

"Vidíme úplne iné počty retailových investorov než kedykoľvek predtým," uviedol hovorca moskovskej burzy Andrej Braginskij. "Ľudia hľadajú alternatívy k úsporám a zhodnocovaniu peňazí," dodal.

Väčšina kapitálu pochádza z bankových sporiacich účtov. Koncom roka má totiž vstúpiť do platnosti nová daň, ktorá sa dotkne 45 percent všetkých účtov.

Prezident Vladimir Putin v marci oznámil, že z úrokov z vkladov nad jeden milión rubľov (12 370 eur) sa po novom bude odvádzať 13-percentná daň na financovanie dopadov choroby covid-19 na ekonomiku.

Za poklesom záujmu o odkladanie peňazí na sporiace účty do bánk stojí však aj centrálna banka. Tá v júni znížila základnú úrokovú sadzbu na postsovietske minimum 4,5 percenta. Ešte pred piatimi rokmi sa peniaze v ruských bankách úročily 17 percentami.

Zmena systému 

Výsledkom týchto opatrení je nevídané oživenie ruského akciového trhu, ktoré kopíruje podobný vývoj v Spojených štátoch, Británii a Číne. Podľa FT by sa tak mohlo zmeniť aj celé fungovanie ruského trhu s akciami.

Ten bol doteraz závislý na geopolitických zmenách. Keď ho však zahraniční investori v marci začali v obavách z rizika húfne opúšťať, boli to práve peniaze domácich investorov, ktoré pomohli zabrániť väčšiemu prepadu cien, píše FT.

Podľa šéfa finančnej spoločnosti Tinkoff Olivera Hughesa je toto len začiatok. "(V krajine) je teraz len niečo cez päť miliónov účtov, ale mohol by sa počet obchodných účtov v Rusku čoskoro zvýšiť na desať, 15 alebo 20 miliónov? Iste. Mali by," povedal. "Pre kapitálové trhy v Rusku je to veľká vzpruha," dodáva.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:23