Reuters
StoryEditor

Čína Američanom nedovolí "ukradnúť" TikTok

04.08.2020, 13:04
Autor:
ČTKČTK
List Global Times naznačuje, že Spojené štáty sa snažia svoje ekonomické väzby s Čínou pretrhnúť.

Čína neplánuje akceptovať, aby Spojené štáty ukradli akúkoľvek čínsku technologickú firmu a je pripravená zakročiť aj vo veci čínskej firmy ByteDance a jej aplikácie TikTok.

Napísal to dnes čínsky denník China Daily, ktorý patrí čínskej komunistickej strane. TikTok je tŕňom v oku amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého aplikácia predstavuje bezpečnostné riziko.

​V USA ju chce zakázať, pokiaľ by sa americká softvérová spoločnosť Microsoft nedohodla, že americké aktivity od firmy ByteDance odkúpi. Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. septembra. 

"Rozbiť a vylúpiť"

China Daily v dnešnom vydaní píše, že zastrašovanie čínskych technologických firiem zo strany Spojených štátov je výsledkom politiky "Amerika na prvom mieste", ktorú presadzuje Trump a ktorá podľa Pekingu nemôže mať víťaza.

Čína tak nemá inú možnosť, než sa podrobiť, alebo sa v odvetví vyspelých technológií vydať cestou boja kto z koho, napísal čínsky denník vo svojom úvodníku.

Čína má "veľa možností, ako odpovedať, ak (Trumpova) administratíva presadí svoj plán 'rozbiť a vylúpiť'," píše denník.

Pretrhnutie väzieb 

Microsoft v pondelok uviedol, že s firmou ByteDance jedná o prevzatí niektorých častí TikTok-u. Minister zahraničia Mike Pompeo cez víkend vyhlásil, že Trump sa chystá zasiahnuť proti čínskym softvérovým firmám, ktoré čínskej vláde sprístupnili dáta užívateľov, uviedla agentúra Reuters.

List Global Times, za ktorým tiež stojí čínska komunistická vláda napísal, že spôsob, akým Washington zaobchádza s čínskymi podnikmi ByteDance a Huawei Technologies naznačuje, že Spojené štáty sa snažia svoje ekonomické väzby s Čínou pretrhnúť.

Čína mala pritom len obmedzené možnosti poskytnúť týmto firmám ochranu tým, že by siahla k odvetným opatreniam voči americkým firmám, pretože Spojené štáty majú technologický náskok a vplyv na svojich spojencov, napísal čínsky denník.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:03