Reuters
StoryEditor

Britský ropný gigant sa odkláňa od čierneho zlata, ide vyrábať elektrinu na mori

10.09.2020, 14:36
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť BP počas budúceho desaťročia plánuje dvadsaťnásobne zvýšiť svoje kapacity na výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.

Britský ropný gigant BP vstupuje na trh s elektrickou energiou, ktorú vyrábajú veterné elektrárne na mori. Firma dnes uviedla, že tak urobí prostredníctvom dohody o spolupráci s nórskou energetickou skupinou Equinor.

V rámci dohody zaplatí 1,1 miliardy dolárov za polovičné podiely v dvoch projektoch Equinoru v Spojených štátoch. Ide o prvý významný krok v transformácii BP a jej snahe odkloniť sa od ťažby ropy a plynu, uviedla agentúra Reuters.

​Dohoda firiem BP a Equinor zahŕňa aj vytvorenie partnerstva pre rozvoj ďalších projektov v oblasti morských veterných elektrární v USA. "Tešíme sa na spoluprácu s BP, ktorá zdieľa naše silné rastové ambície v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov," poznamenal šéf spoločnosti Equinor Eldar Sätra.

Európske ropné firmy čelia tlaku zo strany aktivistov, bánk, investorov i niektorých vlád, aby presunuli svoje aktivity od fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom energie. Podľa analytikov sú morské veterné elektrárne pravdepodobne tým najrýchlejším spôsobom, ako produkciu energie z obnoviteľných zdrojov zvýšiť.

Spoločnosť BP počas budúceho desaťročia plánuje dvadsaťnásobne zvýšiť svoje kapacity na výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov na 50 gigawattov.

Tento plán je kľúčovou súčasťou stratégie podniku znižovať emisie oxidov dusíka. "Je to dôležitý prvý krok v realizácii našej novej stratégie," povedal k dohode s Equinorem šéf BP Bernard Looney.

BP v rámci dohody s Equinorom získa podiely v projektoch Empire Wind a Beacon Wind, ktorých súhrnná kapacita by mohla predstavovať až 4,4 gigawattov.

To by podľa Reuters postačovalo na zásobovanie viac ako dvoch miliónov domácností elektrinou. Predpokladá sa, že BP dokončí prevzatie podielov v týchto projektoch začiatkom budúceho roka. BP už má v USA aktivity v pevninskej výrobe elektriny z veternej energie s kapacitou okolo 1,7 gigawattov.

01 - Modified: 2024-01-12 11:13:47 - Feat.: - Title: Plynári chcú veterný park, aktivisti sú proti. Vznikajú zbytočné hoaxy, zaznieva z SPP 02 - Modified: 2023-12-02 13:59:19 - Feat.: - Title: Vyše 110 krajín sa zaviazalo strojnásobiť kapacitu obnoviteľnej energie 03 - Modified: 2023-10-09 11:03:27 - Feat.: - Title: Európske štáty definitívne schválili zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov pri spotrebe energie 04 - Modified: 2023-08-24 13:40:53 - Feat.: - Title: Väčšina Slovákov sa o energiu z obnoviteľných zdrojov zaujíma, ukázal prieskum 05 - Modified: 2022-12-02 13:06:48 - Feat.: - Title: Britská ropná spoločnosť BP zarába na vojne. Dostávajú krvavé peniaze, vyhlásil Zelenského poradca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:58