Reuters
StoryEditor

Poľsku zmrazili milióny, zmeny chcú vidieť aj v Maďarsku. Kým Únia sa nevie rozhodnúť, Nóri konajú

13.10.2020, 11:26
Autor:
ČTKČTK
Nórsko nie je členom EÚ, avšak má s ňou veľmi blízke vzťahy.

Keď ide o hodnoty Európskej únie, tak medzi ich hlavného obrancu patrí jedna z nečlenských krajín: Nórsko, píše server Politico.

Nórsko sa v roku 1994 v referende rozhodlo nevstúpiť do EÚ, ale s Úniou má veľmi blízke vzťahy.

​Za prístup k spoločnému trhu platia vysoké čiastky skrze nórske fondy a do programov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Tieto sumy putujú do 15 ekonomicky najslabších členských krajín.

Zmrazené milióny 

V posledných rokoch sa však Oslo snaží podmieniť čerpanie týchto fondov dodržiavaním hodnôt, ktoré sú obsiahnuté v európskych zmluvách, ako je ochrana menšín či dodržiavanie zásad právneho štátu.

A to v čase, keď sa Európska únia nedokáže rozhodnúť, či podmieniť čerpanie fondov dodržiavaním demokratických kritérií.

Vo februári tohto roku Nórsko zmrazilo 65 miliónov eur, ktoré mali ísť na podporu poľských súdov a nápravných nariadení potom, čo zavládli obavy o dodržiavanie nezávislosti súdnictva zo strany poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť.

Na konci septembra Nórsko dalo o sebe znovu vedieť, keď vylúčilo z výzvy v hodnote 100 miliónov eur poľská mestá, ktoré sa v minulom roku pridali k zákazu takzvanej "LGBT ideológie".

"Všetky aktivity financované z prostriedkov Európskeho hospodárskeho priestoru a z nórskych fondov musia rešpektovať a aktívne podporovať základné práva a slobody, vrátane práv menšín," uviedla pre Politico Marte Ziolkowskiová, poradkyňa nórskej ministerky zahraničia.

"Podľa nás finančná podpora poľským územným celkom, ktoré sa vyhlásili za oslobodené od LGBT ideológie, porušuje pravidlá EHS a nórskych fondov," dodala.

Pomôcka pre Brusel 

Poľsko už odpovedalo na posledné rozhodnutie Nórska, ministerstvo zahraničia však nechcelo záležitosť verejne komentovať.

Nórske rozhodnutie môže poslúžiť Európskej únii ako pomôcku pre jej vlastné rozhodnutie. "Je trochu ironické, že nečlenská krajina je schopná zaujať silnejší postoj voči Maďarsku a Poľsku ako samotná Európska únia," uviedla Marlene Windová, politologička na Kodanskej univerzite.

Podľa mnohých je tvrdý postoj Poľska voči LGBTQ skupinám v priamom rozpore s článkom dva zmluvy o Európskej únii, ktorý uvádza, že "Únia je založená na hodnotách úcty k ľudskej dôstojnosti, slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a rešpektovania ľudských práv vrátane práv príslušníkov menšín."

Aj cez to však nový európsky dotačný fond 750 miliardami eur známy pod menom Next Generation EÚ, na ktorom sa dohodli v júli lídri členských krajín, aby podporili ekonomickú obnovu po epidémii, obsahuje len zle definované pravidlá ohľadom dodržiavania zásad právneho štátu v krajinách ako Maďarsko a Poľsko.

"Bude zavedený režim podmienok, ktorý má uchrániť únijný rozpočet a program Next Generation EÚ," píše sa v záveroch. Európsky parlament debatuje, ako to dosiahnuť. Je však jasné, že je ťažké skĺbiť rýchle čerpanie fondu a súčasne nastaviť tento druh podmienok.

"Nemôžeme dovoliť, aby tieto debaty viedli k oneskoreniu v čerpaní fondov," napísali vo vyhlásení pre Politico predsedovia štyroch parlamentných klubov, a to vrátane stredopravicového klubu Európskej ľudovej strany a stredoľavicového klubu socialistov a demokratov. "Musíme tiež pripomenúť, že naše hodnoty nie sú na predaj."

V rozpore s hodnotami 

Riadenie podľa článku sedem, vďaka ktorému členská krajina môže prísť o hlasovacie právo, sa začalo v decembri 2017 proti Poľsku a v septembri 2018 proti Maďarsku. Obe krajiny však popreli, že by porušovali kľúčové európske hodnoty a od tej doby sa takmer nič nestalo.

Naopak, nórske zoškrtanie fondov poľským mestám prišlo relatívne rýchlo a čoskoro bude zosilnené, a to čiastočne z dôvodu, že Oslo môže rozhodovať nezávisle, zatiaľ čo Európska rada musí brať do úvahy stanovisko všetkých členských krajín, a to vrátane tých, ktoré by chcel Brusel potrestať.

Nórska vláda uviedla, že vykonala analýzu hlavných hodnôt vyplývajúcich z Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv. Podľa nej sú vyhlásenia poľských "zón bez LGBT" v rozpore s týmito hodnotami.

"Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen uviedla, že sa jedná o zóny zbavené ľudskosti, a preto nemajú v Európe miesto. A miesto nemajú ani v našich dotačných schémach," uviedla Ziolkowskiová.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:38