FinnairReuters
StoryEditor

Chýba vám letecká strava? Finnair ponúka palubné jedlá v supermarkete

17.10.2020, 18:10
Autor:
samsam
Nejde však o prvé leteckú spoločnosť, ktorá sa krízu letectva snaží prekonať aktívne. Niektoré predávajú pyžamá alebo dokonca aj barové vozíky.

Aby fínsky letecký dopravca Finnair znovu zamestnal svoju cateringovú odnož, rozhodol sa ponúkať leteckú stravu v supermarketoch.

Hotové jedlá ako napríklad mäsové guľky zo soba alebo hovädzie teriyaki chce predávať pod názvom "Chuť Finnair". Nejde však o prvé leteckú spoločnosť, ktorá sa krízu letectva snaží prekonať aktívne. Niektoré predávajú pyžamá alebo dokonca aj barové vozíky.

Tým, ktorým chýba lietanie v čase pandémie, bude Finnair ponúkať ochutnávku leteckých zážitkov, píše agentúra AP. Pilotný projekt dopravcu spúšťa vo štvrtok v jednom zo supermarketov neďaleko Helsínk.

"Myslím, že každý v dnešnej dobe túži po diaľavách. My túto túžbu môžeme aspoň trochu uspokojiť," komentoval vedúci predajne Kimmo Sivonen. Pre miestny denník uviedol, že pokrmy budú obsahovať menej soli a korenia ako tie, ktoré aerolínie ponúkali vo vzduchu, pretože chuťové poháriky sú vo vysokej nadmorskej výške menej citlivé ako za normálnych okolností.

Za desať až trinásť eur si záujemcovia budú môcť kúpiť napríklad sivoňa severného, ​​hovädzie teriyaki v japonskom štýle alebo mäsové guľky zo soba. Predaj jedál so sebou vo Fínsku od jari vzrástol, pretože väčšina ľudí teraz pracuje z domu.

Kreatívne aerolínie majú úspech

Dôvodom netradičného projektu fínskych aerolínií sú aj zamestnanecké stavy. Podľa viceprezidentky cateringovej odnože spoločnosti Mariky Nieminenovej sa Finnair snaží expandovať do oblasti stravovacích služieb už od jari, lebo rovnako ako väčšina svetových leteckých dopravcov aj Finnair dočasne prepustil časť svojich zamestnancov - až sedem tisíc ľudí.

"Veľa našich zamestnancov je dočasne prepustených. Teraz sa snažíme zamestnať ich iným spôsobom," vysvetľuje Nieminenová a dodáva, že septembrová prevádzka spoločnosti bola o 91 percent menšia v porovnaní s minulým rokom.

Otázkou je, či fínsky bude projekt úspešný, avšak leteckým dopravcom sa už od začiatku pandémie vyplatili ďaleko kurióznejšie nápady.

Napríklad austrálske aerolínie Qantas ponúkli v septembri tisíc barových vozíkov naplnených fľašami vína, desiatami a sladkosťami - v takom stave, v akom ich pasažieri mohli vídať na palubách lietadlách. Väčšie vozíky Qantas ponúkali za tisíc dolárov, menšie za zhruba 685 dolárov. Všetky sa vypredali v priebehu dvoch hodín.

Austrálsky dopravca navyše svojim zákazníkom ponúka vyhliadkové lety nad ľadovec alebo nad horu Uluru a predáva aj pyžamá, ktoré za normálnych okolností rozdáva pasažierom prvej triedy. Leteckú stravu sa snaží predávať na zemi i Thajské Aerolínie alebo hongkonský dopravcu Cathay Pacific.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 03 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-04 11:31:31 - Feat.: - Title: Letisko Košice spustilo letný letový poriadok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:00