StoryEditor

Miliardy z Bruselu aj pre Slovensko sú ohrozené. Maďarsko a Poľsko zablokovali rozpočet Únie

16.11.2020, 14:23
Autor:
redredČTKČTK
V prípade neschválenia fondu by úniové krajiny, z ktorých väčšina bojuje s druhou vlnou pandémie, museli zabudnúť na výrazné stimuly v čase ekonomickej krízy.

Maďarsko a Poľsko zablokovali prijatie rozpočtu Európskej únie na obdobie rokov 2021 až 2027. Nesúhlasia s tým, aby bolo vyplácanie peňazí z európskych fondov podmienené dodržiavaním princípov právneho štátu. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Veto dvojice členských krajín sa vzťahuje tak na plánovaný balíček koronapomoci vo výške 750 miliárd eur, tak aj sedemročný rozpočet Únie vo výške 1,1 biliónov eur. Slovensko malo z Plánu obnovy dostať približne 7,5 miliardy eur.

Celú záležitosť tak budú musieť pravdepodobne riešiť premiéri členských krajín v rámci videokonferencie tento štvrtok.

Dlhodobý problém

​Lídri Maďarska i Poľska dávajú dlhodobo najavo, že im spojenie peňazí a vlády práva robí problémy. Unijné inštitúcie už niekoľko rokov vedú s oboma krajinami riadenie kvôli porušovaniu európskych hodnôt a Budapešť aj Varšava tvrdí, že žiadne ďalšie mechanizmy k ochrane právneho štátu nie sú potrebné. Podľa veľkej časti ostatných štátov však doterajšie konanie k náprave neviedlo a súčasné pravidlá nechránia peniaze z unijnej kasy pred zneužívaním.

Nemecké predsedníctvo EÚ chcelo pri dnešnom rokovaní veľvyslancov členských krajín docieliť podporu pre kompromisný návrh rozpočtu a krízového fondu, dohodnutý minulý týždeň s Európskym parlamentom.

Europoslanci rovnako ako viacero štátov najmä západnej a severnej Európy trvali na tom, aby bolo vyplácanie peňazí previazané s rešpektovaním demokratických zásad ako je nezávislosť súdov alebo sloboda médií.

Zástupcovia Budapešti a Varšavy však podľa informácií ČTK na dnešnom rokovaní oznámili, že dohodu kvôli spomínanej podmienenosti nepodporia. Pre odklad hlasovania sa vyjadrilo Slovinsko, ostatné krajiny nemali podľa diplomatických zdrojov so schválením balíka problémy.

Jednomyseľná zhoda

Na viacročnom rozpočte sa musia členské krajiny zhodnúť jednomyseľne. Aby mohli začať čerpať peniaze z núdzového fondu, musia zasa ich parlamenty schváliť takzvané rozhodnutie o vlastných zdrojoch, ktoré zavádza nové zdroje príjmov úniovej pokladnice. V oboch prípadoch teda môže ktorákoľvek krajina rozhodujúci krok zablokovať.

Zablokovaním dlhodobého rozpočtu unijné krajiny aj Európsky parlament v minulosti niekoľkokrát hrozili, nikdy na neho však nedošlo.

Hovorca poľskej vlády dnes uviedol, že Varšava je ochotná rokovať o "konštruktívnych riešeniach". Podľa poľského opozičného denníka Gazeta Wyborcza môže zablokovanie fondu pomôcť postaviť vetujíce krajiny pred "vážnu hrozbu, že zvyšok únie prebuduje tento fond tak, aby nezahŕňal Poľsko a Maďarsko".

Štvrtková konferencia

"Ak rešpektujete právny štát, nemáte sa čoho báť. Blokovať celej Európe krízové ​​financovania v čase najťažšie krízy za niekoľko desaťročí je nezodpovedné," odkázal obom krajinám predseda najsilnejšej ľudovej skupiny v europarlamente Manfred Weber.

Hľadať cestu z politickej krízy sa teraz podľa diplomatov budú spoločne snažiť predseda Európskej rady Charles Michel, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Spor sa zrejme stane témou štvrtkovej videokonferencie prezidentov a premiérov, ktorá mala byť pôvodne venovaná výhradne koordinácii boja proti koronavírusu. Už v utorok by sa vecou mali na diaľku zaoberať ministri pre európske záležitosti.

Ak by sa rozpočet nepodarilo schváliť do konca roka, od januára by začalo platiť provizórium vychádzajúce z tohtoročného rozpočtu. V prípade neschválenia fondu by krajiny, z ktorých sa väčšina potýka s druhou vlnou pandémie, museli zabudnúť na výrazné stimuly v čase ekonomickej krízy.

01 - Modified: 2020-09-29 13:46:17 - Feat.: 0 - Title: Klub 500 kritizuje Matovičovu vládu: Plán obnovy je nereálny. Mali by ho čo najskôr prerobiť 02 - Modified: 2020-10-01 13:05:07 - Feat.: 0 - Title: Kažimír o prioritách pre Plán obnovy: Predstavil päť hlavných oblastí 03 - Modified: 2020-10-03 12:31:30 - Feat.: 0 - Title: O pláne obnovy sa už verejne diskutuje, na reformách pracuje 100 ľudí, povedal premiér 04 - Modified: 2020-10-05 13:08:51 - Feat.: 0 - Title: "Neschopnosť tejto vlády je donebavolajúca." Fico kritizoval Matovičov kabinet za plán obnovy 05 - Modified: 2020-10-21 15:09:32 - Feat.: 0 - Title: Poslanec SaS varuje pred negatívnym efektom Fondu obnovy: Miliardy z Bruselu môžu byť danajským darom
01 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 02 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:46