Reuters
StoryEditor

Britskému finančnému trhu bude trvať roky, kým sa zahoja rany spôsobené brexitom, tvrdia experti

27.12.2020, 22:19
Autor:
TASRTASR
Dohodu medzi Európskou úniou a Britániou sa podarilo dosiahnuť na Vianoce.

Obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom ohlásená na Štedrý večer priniesla úľavu po komplikovaných rokovaniach a zbavila firmy a spotrebiteľov na oboch stranách obáv z tvrdého brexitu bez dohody.

Podľa expertov však bude trvať roky, než sa britskému finančnému trhu zahoja rany spôsobené brexitom.

Niektorí takisto upozorňujú na to, že brexit je oveľa tvrdší, než si mnohí dokázali ešte pred niekoľkými rokmi predstaviť.

Agresívna dohoda

Podľa komentátorky Bloombergu Theresy Raphaelovej kompromis síce priniesol úľavu, ale ide o najregresívnejšiu obchodnú dohodu medzi modernými demokratickými štátmi.

"Namiesto toho, aby podporila spoluprácu a znížila bariéry, pobabrala väčšinu oblastí, kde firmy a spotrebitelia realizujú transakcie."

Portfóliový manažér Allianz Global Mike Riddell zasa tvrdí, že Británia "ešte stále nemá takmer žiadnu obchodnú dohodu". Rokovania s EÚ sa podľa neho ani zďaleka neskončili.

"Aj napriek úľave na trhu vyvolanej dohodou, aktuálna realita je taká, že britská centrálna banka a ďalší by to ešte pred niekoľkými rokmi považovali za veľmi tvrdý brexit. Môžete spochybniť predchádzajúce ekonomické modely a prognózy centrálnej banky, ale aj najväčší optimisti by súhlasili s tým, že takáto dohoda spôsobí britskej ekonomike v strednodobom horizonte výrazný negatívny šok," uviedol Riddell.

Tlmený optimizmus 

Aktuálna dohoda sa netýka služieb a Britániu vzďaľuje Únii zrejme oveľa viac, než sa myslelo v roku 2016.
Priame zahraničné investície sa tento rok prudko znížili. Hlavným dôvodom bola pandémia nového koronavírusu.

Poradenská spoločnosť EY odhaduje pokles počtu PZI projektov o 30 percent až 45 percent. Niektorí experti sú optimistickí a tvrdia, že na budúci rok príde aj vďaka obchodnej dohode k výraznému oživeniu zahraničných investícií.

Iní však tlmia optimizmus. Podľa stratéga banky Morgan Stanley Andrewa Sheetsa treba odlišovať krátkodobé a dlhodobé vyhliadky.

Odstránenie rizík spojených s prípadným rozchodom bez dohody síce zvýši priemerné ceny aktív, ale "nevyrieši základné ekonomické problémy." Britská ekonomika podľa neho bude čeliť negatívnemu šoku, ktorý zasiahne jej najdôležitejšiu oblasť, služby.

01 - Modified: 2022-05-11 09:52:31 - Feat.: - Title: Británia je nespokojná so severoírskym protokolom. Trussová sa stretne so Ševčovičom 02 - Modified: 2022-02-09 09:32:01 - Feat.: - Title: Brexit zdražil obchod a zvýšil náklady firiem. A môže to byť horšie 03 - Modified: 2021-11-27 08:45:07 - Feat.: - Title: Británii stále chýbajú vodiči nákladných áut, počas Vianoc im preto môže chýbať šampanské 04 - Modified: 2021-11-09 14:46:58 - Feat.: - Title: Buď kúrenie alebo jedlo. Milióny Britov padli do chudoby, zvyšujú nápor na potravinové banky 05 - Modified: 2021-11-05 15:25:32 - Feat.: - Title: Británia minula za hranice po Brexite cez miliardu libier. Nepomáha to, obchod klesá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:24