Hodnota majetku: 39 miliárd dolárov. Národnosť: čínska. Zdroj bohatstva: Alibaba.Reuters
StoryEditor

Kam zmizol Jack Ma? Zakladateľ Alibaby nebol dva mesiace na verejnosti

05.01.2021, 06:58
Autor:
ČTKČTK
Podnikateľ sa naposledy objavil na verejnosti vlani v októbri, keď v Šanghaji kritizoval čínsky regulačný systém.

Zakladateľ čínskej internetovej spoločnosti Alibaba Jack Ma sa dva mesiace neobjavil na verejnosti a nebol ani v poslednom diele televíznej relácie, kde mal byť porotcom.

Sociálne médiá aj spravodajské servery tak teraz špekulujú o mieste jeho pobytu, uviedla dnes agentúra Reuters.

Jeden z najbohatších Číňanov si vyslúžil zvláštnu pozornosť úradov, pretože verejne kritizoval čínsky regulačný systém, ktorý podľa neho brzdí inovácie.

Problémy s Čínou 

Podnikateľ sa naposledy objavil na verejnosti vlani v októbri, keď v Šanghaji vyslovil svoju kritiku. Tento krok viedol k zrušeniu primárnej verejnej ponuky (IPO) akcií čínskej finančne technologické spoločnosti Ant Group, ktorá je divíziou Alibaby.

Manažér podľa nemeckého denníka Handelsblatt doplatil na to, že sa odvážil verejne oznamovať svoje názory na finančnú reguláciu.

Britský denník Financial Times minulý týždeň upozornil, že Jack Ma bol nahradený ako porotca v televíznej súťaži venovanej africkým podnikateľom Africa 's Business Heroes.

Hovorca spoločnosti Alibaba to dnes agentúre Reuters vysvetlil tým, že v podnikateľovej harmonogramu bola iná povinnosť. Ďalej odmietol vec komentovať.

Zameraní na podnikateľa 

Kým správy o tom, že Jack Ma zmizol z očí verejnosti vzbudili špekulácie na twittteri, ktorý je v pevninskej Číne blokovaný, sociálne médiá pevninskej Číny, kde sú politicky citlivé témy cenzurované, sa správou nijako výrazne nezaoberali.

Čínski regulátori sa od októbrovej kritiky na podnikanie Jacka Ma zamerali podrobnejšie. Internetový predajca Alibaba čelí antimonopolnému vyšetrovaniu a spoločnosť Ant musela reorganizovať svoje pôžičky aj ďalšie finančné produkty a vytvoriť samostatnú holdingovú spoločnosť, aby vyhovela kapitálovým požiadavkám.

"Myslím, že mu bolo povedané, aby sa držal späť," konštatoval Duncan Clark, ktorý je výkonným riaditeľom konzultačnej spoločnosti BDA China. Tá sa zaoberá prieskumom technologického trhu.

01 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 02 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:08